Как ще се отрази на ЕС излизането на Великобритания?

Как ще се отрази на ЕС излизането на Великобритания?
БГНЕС
A A+ A++ A

Как ще се отрази излизането на Великобритания икономически на Европейския съюз, на вноските в бюджета на Общността и на размера на еврофондовете. Това е един от основните въпроси, които си задават хората след подкрепата за Брекзит на референдума в Обединеното кралство. Ето какво показват фактите, представени от Европа тв.

До края на 2013 - а Великобритания е шестата по големина икономика в света и третата в Европейския съюз. През 2013 г.  брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство възлиза на 2 трилиона 657 милиарда и 900 милиона щатски долара. Пета по големина икономика в света и втора в ЕС е Франция с брутен вътрешен продукт от 2 трилиона 885 милиарда и 100 милиона долара.

Нещата се променят през 2014 и 2015 г. Данните за 2014 г. показват, че Великобритания е изпреварила Франция с минимална разлика от 40 милиарда долара и заема петото място по големика на икономиката в света.

През 2015 г. разликата между двете се увеличава и вече е 700 милиарда долара като БВП-то на Обединеното кралство надминава 3 трилиона долара.

Какво се случва в Европейския съюз? Фактът, че Великобритания изпреварва Франция означава, че тя автоматично става втората по големина икономика в Общността след Германия, която е първа.

Ето какво показват данните за това кой колко внася в бюджета на Европейския съюз. През 2014 г., въпреки че Обединеното кралство има по-голямо БВП от Франция, Париж внася в Брюксел близо 20 милиарда евро, тоест почти 1% от брутния си вътрешен продукт. В същото време Лондон внася около 12 милиарда евро, тоест около 0,5% от своя БВП. Причината е, че Обединеното кралство имаше привилегията да внася в общия бюджет на Евросъюза само 0,53% от своя БВП, докато Германия и Франция внасят по 0,83 на сто. Така се стига до парадокса дори Италия, която е осмата по големина икономика в света, да внася повече от Обединеното кралство в бюджета на Европейския съюз.

В същото време Великобритания получава обратно под формата на субсидии от европейските фондове близо 6 милиарда евро годишно, тоест половината от това, което е внесла.

Тази проста сметка показва три важни неща: първото е, че за самата Великобритания вноската е нищожна на фона на брутния й вътрешен продукт, сочат от Европа тв. Второ, тя получава половината обратно от Европейския съюз. И трето - не са верни твърденията, че ако Обединеното кралство излезе това ще доведе до сериозно намаляване на средствата от европейските фондове, в това число и за България. Намаляването ще е с около 5 до 7 %.

#Великобритания #Европейския съюз #внася

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници