Европейският полицейски съюз алармира: Полицейските служби не са готови за кризата с миграцията - липсват пари, капацитет и ресурси

Европейският полицейски съюз алармира: Полицейските служби не са готови за кризата с миграцията  - липсват пари, капацитет и ресурси
БГНЕС
A A+ A++ A

Липса на координация, лош обмен на информация, недостиг на служители в полицията, непълна регистрация. Съществуват сериозни недостатъци в европейската политика за прием на бежанци. Полицейските служби в Холандия, Германия и Балканските държави нямат достатъчно служители и са лошо оборудвани, за да обработват и проверяват големи групи от бежанци.

До тези тревожни заключения е стигнал Европейският полицейски съюз (EPU) след проведено проучване сред полицейските служители в Холандия, Германия, Испания, Хърватска, Сърбия и България.

"Необходими са незабавни действия от Европейските институции, за да се избегне по-нататъшна ескалация", казва Герит ван де Камп, президент на организацията, обединяваща европейските полицейски синдикати (президент и на Холандския полицейски съюз - АСР).

В резултатите от проучването се посочват неефективен процес на регистрация, неотговарящи на стандартите проверки или липса на такива при големи групи бежанци, както и лош обмен на информация между различните държави - дестинация и транзит. Това означава, че сред потоците от бежанци могат да пътуват терористи без те да бъдат засечени, предупреждава ЕPU.

Няма система за проследяване и полицията не разполага с общ преглед накъде се насочват хората. Европейските полицейски служители са първите, които отчитат последствията от този фрапантен недостиг на служители, ресурси и организация на процеса. Липсва достатъчна защита срещу инфекциозни заболявания. Например 45 полицаи са били диагностицирани с туберкулоза в Италия. Един случай е регистриран на заболял от туберкулоза в Холандия, който се пазеше в тайна.

Полицаите казват също, че не са били обучени за това как да се справят с новите предизвикателства в сферата на сигурността, пред които са изправени. Съществува липса на умения и на подходящо квалифицирани служители. Полицейските служители в Германия и в Балканските държави казват, че те също отчитат използването на повече агресия и насилие поради пристигането на бежанците. Липсват указания за справяне с агресията (от и срещу бежанци), или ако има такива полицейски служители не знаят къде да ги намерят. Много полицейски служители смятат, че политиците са си затворили очите и са ги оставили да се оправят сами.

 Полицейските служби в цяла Европа са изправени пред големи липси, което включва недостиг на финансиране, капацитет и ресурси. Полицейските служители и граждани в цяла Европа са поставени под неприемливо напрежение, поради все по-суровите мерки въвеждани в сектор „Сигурност“. Допълнителните задължения, включващи подпомагане на бежанците и антитерористичните действия, могат да се изпълняват ефективно единствено ако е налично необходимото финансиране.

ЕPU и всички негови членове призовават европейските институции и националните правителства да избегнат по-нататъшна ескалация на идентифицираните проблеми. Сигурността на полицейски служители и обществото е под сериозна заплаха, сочат от организацията.

Политиците имат задължението да уверят полицейските служители, така и обществото, че се предоставя необходимото ниво на сигурност. Това означава - добро оборудване, обучение и условията на труд за полицейските служители. Те са хората на предна линия и в момента са изложени на прекалено много ненужни рискове. ЕPU призовава европейските институции да реагират адекватно на сигналите и предупрежденията на Европейските полицейски съюзи за увеличаващия се риск от тероризъм, съпроводен от социално и обществено недоволство.

#Европейският полицейски съюз #проучване #полицейските служители #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници