Порои предизвикаха бедствие на японски остров, предстои евакуация

Порои предизвикаха бедствие на японски остров, предстои евакуация
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Над 170 хиляди души на югозападния японски остров Кюшу получиха препоръка да напуснат домовете си заради заплахата от наводнения и свлачища, предизвикани от продължителните проливни дъждове, предаде ТАСС.

Препоръките се отнасят за няколко района в префектурите Фукуока и Нагазаги, както и за Кумамото, която пострада и от силната сеизмична серия от средата на април.

Там през април удари серия разрушителни земетресения, които отслабиха почвата и проливните дъждове водят до нови силни свлачища.

На местните жители бе препоръчано да изчакат подобряването на времето в училищни спортни зали и други обществени места, подходящи за целта.

В Кумамото при априлските земетресения загинаха 49 души, един все още се води изчезнал, а 6,5 хиляди души останаха в местните центрове за настаняване и не могат да се преселят в нормални жилища.

Силните дъждове на острова продължават трето денонощие. В някои райони интензивността на валежите е 100 литра на кв.м в час, като в някои моменти водата от небето се лее с невероятните 150 литра на кв. м в час.

През последните дни в югозападните части на Япония при наводнения и свлачища загинаха шестима души. Ударът на стихията доведе и до транспортни проблеми – на острова е нарушено движението на влаковете.

 

#Япония #остров #наводнение #свлачища #стихия #валежи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници