Париж забрани протестно шествие срещу трудовата реформа

Париж забрани протестно шествие срещу трудовата реформа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Френската полиция забрани протестите в Париж срещу промените в трудовото законодателство, насрочени за четвъртък, предаде "Фигаро". Като причина властите изтъкнаха трудности в обезпечаването на сигурността на мероприятието.

Големите синдикати организират демонстрации вече няколко месеца срещу законопроекта, чиято цел е да улесни наемането и освобождаването на работници, припомня "Ройтерс".

Тази седмица правителството обяви, че ще разреши само статична демонстрация в Париж, в опит да се избегнат прояви на насилие, но синдикатите коментираха, че подобна забрана е неприемлива и поддържат плановете си за протестно шествие по улиците на френската столица.

След днешната забрана лидерите на два от големите синдикати поискаха незабавна среща с министъра на вътрешните работи Бернар Казньов. Очаква се тя да се състои по-късно днес.

Предлаганите от правителството реформи запазват 35-часовата работна седмица, но позволяват на компаниите да поискат от служителите си да работят до 46 или 60 часа в извънредни обстоятелства. В замяна ще бъдат съкратени други работни дни, така че в рамките на три месеца средната работна седмица да остане 35-часова.

Задължителната 11-часова почивка може да бъде нарушавана в някои случаи.

Улеснява се съкращаването на работници, с което правителството се надява да стимулира фирмите да наемат повече нови хора. Защитата на служителите е много силна във Франция, като съкращенията могат да бъдат забранени, ако компанията работи на печалба. Реформите ще позволят на фирмите да намаляват персонала, ако приходите им са падали в продължение на четири последователни тримесечия.

#Франция #протест #забрана #трудова реформа #Бернар Казньов #синдикати #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници