Столтенберг: НАТО не вижда заплаха от Русия за нито една от страните-членки

Столтенберг: НАТО не вижда заплаха от Русия за нито една от страните-членки
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В настоящия момент НАТО не вижда заплаха от страна на Русия за нито една от държавите членки на Североатлантическия алианс. Това заяви пред вестник "Дагбладет" генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Ние не виждаме непосредствена заплаха за нито една от страните в Алианса. Важно е да не се драматизира ситуацията и да не се нагнетява напрежение. Трябва внимателно да се подхожда към избора на думи, за да се избегне изостряне на отношенията. Столтенберг отбеляза, че укрепването на отбранителната способност и увеличението на военния потенциал на НАТО не противоречи на диалога с Русия.

„Противоречие между силната отбрана на НАТО и диалога с Русия няма. Това се прави не с цел да се провокира конфликт, а да се избегне такъв. Нашата цел е да се създаде възможност за диалог, а не конфронтация с Русия“, подчерта той. Коментирайки изказването на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер за това, че алиансът не бива да „нажежава ситуацията със силно дрънкане на оръжия“ на източната граница на НАТО, Столтенберг отбеляза, че Германия последователно е поддържала алианса по въпроса за неговото укрепване на изток. „Германия е важен съюзник.

Тя е дала своя принос в приетите от нас решения и по тях сме имали консенсус. Това се отнася както за засилването на военното присъствие на юг, така и на изток, както и да разширяване на мащабите на ученията, в което Германия ни е помогнала“, каза генералният секретар.

#Русия #НАТО #Алианс #заплаха #Йенс Столтенберг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници