Древният астероид, избил динозаврите, е погубил и 90% от бозайниците през Мезозоя

Древният астероид, избил динозаврите, е погубил и 90% от бозайниците през Мезозоя
БГНЕС
A A+ A++ A

Биолози от британския университет в Бат установиха, че астероидът, който е унищожил динозаврите преди 65 милиона години, е предизвикал изчезването на 90% от млекопитаещите през Мезозойската ера. Досега се смяташе, че делът на измрелите бозайници е бил значително по-малък.

Статия в сп. „Джърнъл ъв еволушънъри байолъджи” проследява анализа на вкаменелостите от бозайници, живели в края на Кредния период в западната част на Северна Америка. Биолозите са систематизирали кои видове са живели до масовото измиране и кои са оцелели. В изследването се разглежда период от 2 милиона години преди падането на астероида и 300 000 години след това.

Учените са анализирали и доколко след катастрофата животните са успели да възстановят видовото си разнообразие. Оказва се, че бързината на измиране на млекопитаещите е била много по-голяма, отколкото се смяташе. След удара на астероида със Земята значима част от големите живи организми измират, а на оцелелите се налага да се хранят главно с насекоми. Тази оскъдна храна довела до това на планетата да останат само най-дребните бозайници, които вероятно не са били по-големи от котка.

Учените обаче установяват, че те не само твърде бързо възстановили видовото си разнообразие, а и числеността на видовете, разпространени преди масовото измиране, се удвоила. Това е станало в рамките на едва 300 000 години, които за мащабите на еволюцията са относително кратък период. Изследователите заключават, че причината се корени в способността на бозайниците да се адаптират, което им дава предимство пред другите групи животни като гущери, костенурки и крокодили.

Кредно-палеонтологовото измиране е станало преди около 65 милиона години на границата между кредния и палеогенния период. Заедно с динозаврите изчезват и редица други групи организми, включително морските гущери, летящите влечуги, мидите и водораслите. Преобладаващата част от учените смятат, че причина за масовата гибел е падането на астероида, но има и алтернативни мнения като например вулканична активност или появата на цъфтящи растения.

#астероид #динозаври #бозайници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници