Ердоган възроди плановете за застрояване на емблематичния парк „Гези” в Истанбул

Ердоган възроди плановете за застрояване на емблематичния парк „Гези” в Истанбул
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заговори отново за реконструкция на емблематичния парк „Гези” в Истанбул. Този път Ердоган каза, че там ще бъде построен музей, защото Турция трябва да уважава историята си.

Преди три години плановете на правителството с Ердоган като негов ръководител за строителство на военни казарми, джамия и мол в градския парк провокираха най-големите антиправителствени протести в модерната история на Турция. Сега обаче укрепил властта си, Ердоган отново възражда плановете за смяна на предназначението на емблематичното зелено пространство в площад „Таксим”.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че ще възроди плановете за строителство в парка „Гези” в центъра на Истанбул, три години след като те предизвикаха най-големите протести срещу неговата власт тогава като премиер на страната. В реч в Истанбул Ердоган обяви намерението в емблематичния градски парк да бъде построено точно копие на османски казарми, джамия или музей. Този път обаче не спомена търговски център.

"Трябва да бъде куражлия. Ако не си такъв, няма да успееш. Един от районите, където трябва да бъдем смели е паркът „Гези” в Истанбул. Ще построим историческа сграда там. Трябва да възстановим нашата велика славна история. Затова в „Гези” ще бъде построена нова сграда – или исторически музей или градски музей", заяви Ердоган.

4-ма души бяха убити и 7500 ранени при смазването на най-големите антиправителствени протести в Турция за последното десетилетие. През юни 2013 г стотици хиляди турски граждани се вдигнаха на бунт срещу плановете на Ердоган и правителството му да построят джамия, точна реплика на военни казарми от времето на Османската империя и мол.

Тези планове бяха временно замразени, докато правителството и негови критици водеха съдебна битка за законността и целесъобразността им. Природозащитници и граждански активисти твърдят, че евентуални строителни работи ще разрушат парка „Гези” – една от най-големите зелени площи в Истанбул.

 

#Истанбул #Реджеп Ердоган #президент #протести #джамия #парк #Гези #музей #природозащитници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници