БСП и ГЕРБ се обвиниха взаимно в недалновидна политика заради АЕЦ "Белене"

БСП и ГЕРБ се обвиниха взаимно в недалновидна политика заради АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

БСП и ГЕРБ отново се скараха в парламента - този път заради решението на Арбитражния съд при международната търговска палата в Женева да осъди България заради спрения проект за АЕЦ "Белене".

Социалистите използваха повода, за да обявят за пореден път, откакто Корнелия Нинова оглави БСП и зададе твърд опозиционен тон, че е време за предсрочни избори, "за да се запази малкото останало в България". В декларация от името на БСП Таско Ерменков обяви, че от вчера "високоуважаемият български народ" е по-беден с 1.2 млрд. лв.

Арбитражният съд при Международната търговска палата в Женева осъди България да плаща тези пари заради недалновидната, непрофесионалната, безотговорната политика, която провеждаше правителстово на Бойко Борисов, независимо от това дали носи номер 1 или 2, заяви Ерменков. По думите му арбитражът е постановил ежедневна лихва от 350 хил. лв. считано от вземане на решението за изплащане на сумата.

"Министър-председателят на България има основание да търси отговорност в това число и наказателно от свой предшественик, взел решение, довело до огромни щети за страната. Предшественик, управлявал държавата от 2009 до 2013 г. – Бойко Борисов председател на правителството "Борисов 2" от Бойко Борисов, председател на правителството "Борисов 1", заяви Ерменков.

Знаели сте, че АЕЦ "Белене" е провал и това ще поведе държавата към дъното, отговори му бившият енергиен министър Делян Добрев (ГЕРБ). Решили сте да си купите кола, обаче нямате пари даже за двигателя, обясни той.

Недалновидно е през 2000 г. да бъде измислен един проект, който да бъде потвърден през 2007 г., за да задоволи някакви геостратегически мераци на някои държави, добави Добрев. "Въпреки че сте знаели, че няма стратегически инвеститори, въпреки че сте знаели, че този проект не може да бъде финансиран от страна на НЕК, нито от България, сте превели аванса и с това сте обрекли държавата да плаща в следващите няколко години", посочи още той.

Добрев отбеляза, че решението на арбитража за АЕЦ "Белене" за тези 550 млн. евро са неплатените фактури в периода 2010-2012 г. и произведено оборудване. По думите му договорът с "Газпром", при който цената на газа е била по-висока с 300 млн. долара на година чрез посредниците. От януари 2013 г. такъв договор няма. Когато говорим за недалновидна политика, това вашето е недалновидна политика, каза Добрев и обяви, че за най-високата цена на тока и американските централи е виновна БСП, а не Иван Костов.
"Надянахте ни един голям енергиен шлем, сега ни го нахлузихте", заяви пък Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт, според когото сметката за "Белене", която се плаща сега е 3.5 млрд. лв. и то заради БСП.

Изненада е този възторг, необясним на управляващите, които се радват на малките щети в техните представи, които понасяме в резултат на решението на арбитража за "Белене", коментира в кулоарите на парламента лидерът на АБВ Георги Първанов. Той посочи, че за АБВ решението на арбитража не е изненада. Отбеляза, че шест поредни правителства - от Тройната коалиция, през двете правителства на Бойко Борисов и служебните правителства, носят отговорността да се стигне до тук. И видя "големия шлем" с обратен знак.

 

 

 

#БСП #ГЕРБ #АЕЦ #Белене #Делян Добрев #оборудване #Газпром #газ #посредници #Женева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници