Великобритания може да отказва социални помощи на европейци, реши съдът в Люксембург

Великобритания може да отказва социални помощи на европейци, реши съдът в Люксембург
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Великобритания може да отказва някои социални помощи на европейски граждани, ако те нямат право на пребиваване в страната. Това е решил Съдът на Европейския съюз, съобщиха от институцията.

Става въпрос за семейните надбавки (child benefit) и данъчния кредит във връзка с отглеждането на дете (child tax credit). Тези плащания се финансират от данъци, а не от вноските на ползвателите им и според британските закони те се полагат на хора, които обикновено живеят в държавата и имат право на пребиваване в нея.

Според Европейската комисия, подала иска, последното условие е дискриминационно. Съдът обаче отхвърля това мнение с мотива, че мярката е пропорционална и цели да гарантира, че "обезщетенията се изплащат на достатъчно интегрирани в Обединеното кралство лица".

Решението на съда в Люксембург е поредното развитие по темата за социалните помощи на европейците във Великобритания. Правото на Лондон да ги ограничава бе едно от ключовите условия в споразумението на премиера Дейвид Камерън с европейските лидери, с което той се надява да убеди гласоподавателите да изберат да останат в ЕС на референдума на 23 юни.

Тогава той успя да убеди останалите 27 държави членки да приемат, че при миграция на работници в големи мащаби държавите ще могат да предвиждат рестриктивни мерки, за да защитят социалните си системи.

Т.нар. предупредителен и предпазен механизъм (emergency break), в който се предвижда спиране на социални плащания, ще се активира, когато за дълъг период много голям брой хора поискат да работят в определена държава членка и тази държава се бои от сериозно натоварване на социалната си система.

"Държавите членки имат възможност да отказват социални обезщетения на граждани, които упражняват свободата си на движение само с цел да получават социално подпомагане от друга държава членка, при условие че не разполагат с достатъчно средства, за да получат право на пребиваване", пише в текста.

Както и до момента беше ситуацията в ЕС, на граждани, които в момента си търсят работа в държава членка и затова пребивават на територията ѝ, могат да се отказват социални добавки.



 

#Съд на Европейския съюз #Великобритания #социални помощи #Дейвид Камерън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници