Теменужка Петкова определи обвиненията на АБВ и "Гергьовден" като манипулация

Теменужка Петкова определи обвиненията на АБВ и "Гергьовден" като манипулация
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Като безпочвени и силно манипулативни определи обвиненията на депутати към енергийното министерство ръководителят на ведомството Теменужка Петкова.

Твърденията на Румен Петков от АБВ и на Драгомир Стефанов от "Гергьовден", че се заобикаля Законът за обществените поръчки, целят да заблудят обществото, че се правят задкулисни договорки в енергийния сектор, каза пред БНТ министър Петкова. По думите й в мандата на това правителство такива договорки не може да има.

В АБВ очевидно разполагат с корпоративна информация за разговорите с китайска делегация в София и с японски партньори в Япония, но пропускат да отбележат, че подписаните меморандуми са правно необвързващи, коментира Теменужка Петкова.

Седем от осемте блока на ТЕЦ "Марица-изток 2" и цялата ПАВЕЦ "Чаира" са изграждани от "Тошиба" и няма причина да не се разговаря с компанията по енергийни проекти, посочи тя.

Енергийният сектор се управлява само на пазарен принцип, подчерта Петкова. Либерализацията според нея няма да наруши отношенията с производителите.

"Нашите взаимоотношения са по силата на дългосрочни договори, те са със срок 2024 - 2026 г., така че няма как да се разделим с тези търговци", отбеляза министърът.

"Всички ще търгуват енергията си през борсата, а НЕК е субектът, който ще покрива разликите и ще заплаща само тях, без да закупува задължително енергията", допълни тя.

През 2015 г. енергийната компания е намалила загубата си от предходната година с 390 млн. лв., а тази година има и положителен резултат от своята дейност и е вече стабилна, каза Теменужка Петкова. Според нея пълната либерализация на енергийния пазар ще доведе енергийния сектор до управление на пазарен принцип и ще реши проблемите.

НЕК по силата на закона обира всички негативи и е буфер, който поема всички загуби, изкупува енергията на преференциални цени и я продава на пазарни. Така се получава този финансов дефицит, който компанията трябва да покрива. Така че финансовото ѝ състояние е изключително важно, подчерта министърът.

Цената на тока зависи от финансовото състояние на Националната електрическа компания, която е буфер между производителите и потребителите и обира негативите от скъпата енергия, произвеждана от зелените и американските централи, поясни тя.

Все пак окончателното решение ще е на Комисията за енергийно и водно регулиране, която работи обективно, каза министър Теменужка Петкова.

 

#Теменужка Петкова #НЕК #АБВ #Гергьовден #договори #ТЕЦ #енергия #преференциални цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници