Британски фирми се страхуват от загуба на работници имигранти за селското стопанство

Британски фирми се страхуват от загуба на работници имигранти за селското стопанство
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Британски фирми се опасяват от загуба на работници имигранти в селското стопанство. На Острова работят стотици хиляди мигранти от Източна Европа, които са заети в земеделието, хотелиерството и строителството. Повечето от тях също се страхуват, че могат да загубят работата си, ако Великобритания гласува да напусне общността.

Гай Поскит е един от стотиците хиляди британски фермери, който разчита на по-евтиния труд на работници от Източна Европа. Той с тревога очаква резултата от референдума на 23 юни за членството на Великобритания в ЕС, защото ако надделее лагерът на поддръжниците на излизането, производителят може да загуби своите работници имигранти. Голяма част от служителите в неговите стопанство и цех за пакетиране на зеленчуци са от Полша и балтийските републики.

За нещастие не мога да намеря достатъчно местни работници за тази работа. Нуждаем се от мигранти от ЕС, които да вършат селскостопанската работа.
Без съмнение искам да останем в ЕС. Нуждая се от работници мигранти, за да върви бизнесът ми. Без тях ще фалирам.
Фермата в Йоркшир снабдява със зеленчуци супермаркети и ресторанти, казва Гай Поскит – земеделски производител. Подобни на нея са повечето малки и средни предприятия в земеделието, хотелиерството и строителството, които разчитат предимно на нискоквалифицирания и нископлатен труд на работници от Източна Европа. Често те дават по-дълги смени, но извънредният труд не се заплаща. В цеха за сортиране на моркови работи една по-възрастна жена, докато няколко по-млади вървят след трактора на полето и проверяват дали са правилно засадени семената тиква.

Този референдум се случва, защото всеки тук говори за мигрантите и как идвайки, заемат работните места на местните. Но трябва да се запитат колко е трудно да си намериш работа и кого ще обвиняват, ако ние си отидем. Ние, мигрантите, сме удобната изкупителна жертва, коментира Айсте Лукочиуте – работничка от Литва.

Ако Англия напусне ЕС, това ще затвори вратата за източноевропейците. Ако утре нито един работник източноевропеец, зает в тази ферма, не дойде на работа, няма да успеят да съберат и половината продукция, твърди Айсте Лукочиуте – работничка от Литва.
Работниците от Източна Европа са основен фактор в референдума за европейското членство на Великобритания, защото един от въпросите в кампанията бе имиграцията и нейното ограничаване. Официални данни, изнесени преди седмица, показват, че рекордните 184 000 души са пристигнали във Великобритания от ЕС през 2015 г. Над един милион чужденци са се установили в страната през последното десетилетие.

Опасенията за последиците от подобна трудова миграция върху публичните услуги и заплащането на Острова са движещи сили зад кампанията за напускане на ЕС, отбелязва Ройтерс. Ако Великобритания гласува да напусне блока, политиците ѝ ще бъдат изправени пред тежък избор: да разочароват британците, които искат рязко ограничаване на миграцията, или да принудят малките и средните фирми да преосмислят бизнеса си.

 

#референдум #Великобритания #работници #Източна Европа #ЕС #бизнес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници