НЕК очаква 400 млн. лива загуби, ако останат предложените от КЕВР цени

НЕК очаква 400 млн. лива загуби, ако останат предложените от КЕВР цени
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Националната електрическа компания (НЕК) ще губи по 400 млн. лева годишно, ако останат предвидените към момента от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цени на тока от националната компания от 1 юли. Това коментира пред журналисти изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев.

Нашата цена на тока е свалена от 115 на 106 лева за мегават, като има непризнати разходи, коментира Илиев. По думите му в тази цена не е включен взетият от НЕК заем за разплащане на старите задължения с двете американски централи в енергийния комплекс "Марица изток". Разходите по този заем през настоящата година са около 60 млн. лева, каза Илиев.

Изпълнителният директор на НЕК каза, че има кръстосано субсидиране на топлинната енергия през електрическата. Не може заради 20 процента, които са топлофицирани, останалата част от населението и бизнеса да плаща, коментира той.

По думите му е недопустимо да се признава високоефективното комбинирано производство на електрическа енергия от топлофикациите, като в същото време се изхвърля 80 процента от произведената топлинна енергия в атмосферата през лятото. Това не е в услуга нито на потребителите, нито на топлофикациите, на никого, така насърчаваме изхвърлянето на топлинна енергия, добави той.

Според него увеличаването на загубите до такива размери е възможно, защото не са определени допустимите нива за тях или те са фиксирани целогодишно. Топлофикациите произвеждат много повече ток, отколкото им е необходим, защото им е по-изгодно да изхвърлят топлинната енергия и да произвеждат електрическа, коментира още той.

В момента НЕК има задължение да изкупува близо 400 мегавата електроенергия от комбинираното производство на ток и топлинна енергия от топлофикациите и заводските централи. В това топло време къде отива тази енергия, попита Илиев. По думите му най-ниският средногодишен процент на загубите е за "Топлофикация София" - 17 на сто, а най-високият - 46 на сто - в Северна България. Илиев коментира още, че очаква при запазване на предвидените към момента цени, НЕК да продължи да трупа задължения и лихви.

 

#НЕК #загуби #електрическа енергия #топлофикации #мегават #КЕВР #Петър Илиев #лихви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай