В Швейцария откриха най-дългия тунел в света

В Швейцария откриха най-дългия тунел в света
ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Най-дългият и най-дълбок тунел в света беше официално открит в Швейцария след близо две десетилетия строителство, предаде Би Би Си.

Дългият 57 километра тунел "Готард" ще осигури високоскоростна железопътна връзка между Северна и Южна Европа под швейцарските Алпи. Швейцария твърди, че това ще доведе до революция в европейския товарен транспорт. Причината е, че стоки, които всяка година се пренасят с милиони камиони, вече ще могат да бъдат транспортирани с влак, което ще бъде по-безопасно, по-евтино и по-бързо. Освен това, новият маршрут ще щади алпийската екосистема.

За официалното откриване на "Готард" по новия маршрут бяха пуснати два влака в противоположни посоки. Всеки от тях превозва стотици гости, спечелили билетите си в томбола.

Церемонията бе начело с швейцарския президент Йохан Шнайдер-Аман, като присъстват също германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, италианският премиер Матео Ренци, австрийският канцлер Кристиан Керн и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

С откриването си тунела измести на второ място по дължина японския тунел "Сейкан", който е 53,9 километра, и на трето тунела под Ламанша, който е 50,5 километра.

#Швейцария

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници