Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за възстановяване на диалога между ЕС и Русия

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за възстановяване на диалога между ЕС и Русия
БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентът отхвърли днес проекторешението за необходимостта от насърчаване на междупарламентарния диалог и сътрудничество между Европейския съюз и Руската федерация.

Вносителите от "БСП лява България" предлагаха страната ни да предложи премахване на ограниченията за пътуване на руски парламентаристи в ЕС и да се договори реципрочно действие от Русия.

В проекта се предлагаше още Народното събрание да се обяви за засилване на междупарламентарните контакти и диалог между ЕС и Руската федерация с цел поетапно нормализиране на отношенията и изграждане на единодействие срещу международния тероризъм. Проекторешението подкрепиха вносителите от "БСП лява България" и групите на АБВ и "Атака".

Кристиан Вигенин /"БСП лява България"/ отбеляза мълчанието от дясната страна на залата и посочи, че то също е позиция, и то показателна. Сигурно не сте получили инструкции, коментира той. Вигенин отбеляза, че в момента в забранителните списъци има 20 руски парламентаристи. Той посочи, че санкциите нанасят икономически щети на ЕС и на РФ, но няма да постигнат политическата цел, заради която са били въведени. Един от възможните компромиси, който може да бъде постигнат през юли, е да се тръгне към поетапна отмяна на санкциите, коментира Вигенин. Според него с това проекторешение се дава възможност на българското правителство да е инициатор на политика, която е закономерна - поетапно отпадане на санкциите.

Колегата му Михаил Миков отбеляза, че изпълнителните власти контактуват, те посещават страните, а по отношение на парламентаристите е наложена забрана, което е глупаво и абсурдно.

Независимият депутат Велизар Енчев посочи, че преди месец и половина парламентът на Франция е гласувал за отпадане на санкциите срещу Русия. По думите му това решение няма правна стойност, но е показателно за настроенията във френското общество. Германия, въпреки че настоява за спазване на санкциите, продължава преговорите за "Северен поток 2", отбеляза още той.

Председателят на комисията по външна политика Джема Грозданова /ГЕРБ/ заяви, че отдясно не вземат думата, не защото нямат позиция. Имаме позиция и тя е последователна, посочи тя. Вярно е, че ситуацията се променя, санкциите са наложени през 2014 г., продължават да бъдат препотвърждавани, стои въпросът дали ще бъдат намалявани, каза Грозданова. По думите й нито една европейска държава, въпреки заявените позиции, не е наложила вето върху санкциите, и причината за това била общата политика на ЕС в областта на външната политика и сигурността. Междупарламентарният диалог не е нарушен, той може да бъде воден, ако има желание от двете страни, заяви председателят на комисията по външна политика. Възможно е да бъде обсъждана промяна на санкциите на реципрочна основа, добави тя.

Георги Кючуков от АБВ посочи, че подкрепят проекторешението. Най-прекия път за разрешаване на конфликта между ЕС и Русия е контактът между парламентите, смята той.
Десислав Чуколов /"Атака"/ призова за нормализиране на отношенията с Русия. Българският народ традиционно има добро отношение към Русия, но в момента отношението на Русия към България е отрицателно, смятат ни за предатели, коментира той.

Източник: БТА

#санкции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници