Македонският президент отмени амнистията си за 22 политици

Македонският президент отмени амнистията си за 22 политици
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Македония Георге Иванов отмени решението си да предостави амнистия на 22 политици, обвинени за големия скандал с масово незаконно подслушване, ратърсващ страната вече втора година.

"Реших да прекратя действието на амнистията за всички политически свързани лица, за всичките 22", заяви той на пресконференция в Скопие, където само направи изявление и не прие въпроси от журналистите.

"Ройтерс" отбелязва, че миналия месец Иванов амнистира 56 души и сега не е ясно дали сред тези, за които това вече не важи, са бившият премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски или лидерът на опозиционните социалдемократи Зоран Заев. Груевски е обвиняван, че е основната фигура, стояща зад нарежданията за подслушване на близо 20 000 души, а Заев започна през февруари 2015 г. да разпространява откъси от тези записи.

В споразумение, постигнато с посредничеството на ЕС, партиите се договориха за предсрочни избори и разследване от специален прокурор на обвиненията за плътен контрол от властта над журналисти и магистрати, както и за незаконни действия по време на избори.

С решението си за амнистия президентът върна протестиращите по улиците и новата фаза на кризата доведе до отмяна да изборите, насрочени за 5 юни. Сега той, изглежда, отговаря на част от настояванията на международните посредници и опозицията, макар те да искаха пълно анулиране на амнистията.

 

 

#Македония #президент #Георге Иванов #амнистия #политици #ЕС #ВМРО - ДПМНЕ #Никола Груевски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници