Политолози: Истинската цел на Първанов е да овлаее лявото и да стане негов лидер

Политолози: Истинската цел на Първанов е да овлаее лявото и да стане негов лидер
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Какво цели Първанов с даването на разнопосочни сигнали по въпроса ще се кандидатира ли, или не за президент? Политолозите са на различни мнения. Според някои експерти Първанов ще се включи в кампанията, въпреки че в Конституцията ясно е записано, че са позволени само два президентски мандата. Според други пък целта му не е да стане държавен глава, а да стане лидер на лявото политическо пространство. 

Първанов има политически план. И част от този план е говоренето, че ще се кандидатира за президент.
Целта всъщност е друга, а именно позиционирането на партия АБВ в политическото пространство, така че да бъде желан партньор в бъдещи управленски коалиции, при предсрочни избори, които може и да не са мит след президентските.

Прогнозата е на политолога и бивш председател на БСП - София Александър Маринов.

Според Маринов това, което прави Първанов в момента е чист политически рекет спрямо БСП. Той им предпоставя кандидатура за държавен глава и в същия момент казва, че трябва да се прави коалиция като равен с равен. Но когато говорим за БСП и АБВ, АБВ е политическото джудже с едва 11 депутати. БСП има четири пъти по-голяма обществена подкрепа и не може партията на Първанов да задава условията на една евентуална бъдеща коалиция.

Според политолога Калоян Методиев пък Конституцията е категорична относно законността на трети президентски мандат за Първанов.

Според други експерти Първанов ще се кандидатира за президент в последния възможен момент преди старта на кампанията, за да няма време да се съберат 48 депутатски подписа, да се сезира Конституционния съд и той да се произнесе преди изборите.

А след президентския вот е много малко вероятно конституционните съдии да обявят, че Първанов няма право на трети мандат, защото ако той бъде избран, това ще хвърли страната в политическа криза. Дори и да не бъде избран за президент, ако Първанов е общ кандидат на БСП и АБВ, той ще се легитимира като лидер в ляво и от тази си позиция, ще се опита да овладее и БСП. Което може би е истинската му цел с оглед на очакванията му за предсрочни парламентарни избори през пролетта на следващата година.

 

 

 

 

#Георги Първанов #политолог #Александър Маринов #БСП #АБВ #Конституционен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"