“Газпром” проучва нови проекти за транзит на газ в Южна Европа

“Газпром” проучва нови проекти за транзит на газ в Южна Европа
Сергей Лавров / БГНЕС
A A+ A++ A

Газпром обмисля възможност за нови проекти за транзит на газ в южния фланг на Европа, съобщи днес руският външен министър Сергей Лавров в отговор на въпрос на ТАСС, след среща с унгарския си колега Петер Сиярто в Будапеща, предаде БТА.

Лавров отбеляза, че Северен поток-2 не е руска инициатива, а инициатива на компании от различни страни от ЕС - "инициатива, която се определя, поне в Германия, като чисто търговска, без никаква политическа насоченост, и Газпром гледа на нея тъкмо по този начин".

Министърът изтъкна различията в подхода на Европейската комисия при определяне на съответствията на този или онзи проект спрямо Третия енергиен пакет. Той отбеляза, че наскоро са направени изключения от Третия енергиен пакет за Трансадриатическия газопровод (ТАП), каквито са били отказани за проекта Южен поток и по тази причина проектът не беше одобрен от ЕК.

В края на февруари ръководителят на Газпром Алексей Милер, изпълнителният директор на Едисон Марк Бенаюн и главният изпълнителен директор на ДЕПА Теодорос Кицакос подписаха в Рим меморандум за доставка на газ от Русия по дъното на Черно море през трети страни за Гърция и от Гърция за Италия с цел организиране на южния маршрут за доставка на руски газ за Европа с цел организиране на южния маршрут за доставка на руски газ за Европа.

Петер Сиярто отбеляза в отговор на въпрос на ТАСС, че по отношение на инвестициите за Северен поток-2 ЕС проявява двойни стандарти. По думите му ЕС и "други приятели" да оказали сериозен натиск над Будапеща и над някои балкански и централноевропейски страни, за да не бъде реализиран Южен поток.



#Лавров #третия енергиен пакет #транзит на газ #Южна Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници