Лавров: Разполагаме с данни, че в Украйна работят френски военни инструктори

Лавров: Разполагаме с данни, че в Украйна работят френски военни инструктори
A A+ A++ A

Френски инструктори наред с други представители на военните и спецслужбите на европейски държави работят в Украйна, сочи информацията с която разполага Русия, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю пред радиата "Спутник", "Говорит Москва" и "Комсомолская правда", цитиран от ТАСС и БТА.

"Сега Полша, балтийските държави, Чехия, България напоследък при сегашното ръководство, тези хора задават тона. А пък еврограндовете са принудени да им припяват. Вижте (френския президент Еманюел) Макрон с нервните му изявления, че трябва да се изпратят френски войници (в Украйна). След това някой там обяснява, че не са го разбрали правилно. А пък той самият казва, че са го разбрали правилно", посочи Лавров. "Разполагаме с информация, че не само френски наемници, но и военни инструктори, може би под някакво прикритие наред с други представители на военните и спецслужбите на европейски държави работят там (в Украйна)", отбеляза руският първи дипломат.

В случай на нови преговори за Украйна Русия няма да прави през периода на преговорите никакви паузи в бойните действия, заяви Лавров.

"Казахме, че сме готови за преговори, но за разлика от тези в Истанбул няма да правим през периода на преговорите никакви паузи в бойните действия. Процесът трябва да върви", допълни министърът.

Франция неколкократно е отричала да има френски военни на територията на Украйна.

Европейски лидери се срещнаха през февруари в Париж по покана на френския президент Еманюел Макрон, който призова за повече подкрепа за Украйна. След срещата той заяви, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но че на този етап няма консенсус за подобно решение. Думите му породиха полемика, тъй като от началото на руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Западът подкрепя Киев с финансови средства и бойна техника, но избягва да предприема действия, които биха го вкарали в пряка конфронтация с Москва.

Българското правителство категорично отрече някой да е поставял въпроса за изпращане на войски в Украйна. "Президентът Зеленски изобщо не е повдигал такъв въпрос. Дори да го беше повдигнал някой, аз ще кажа това, което винаги съм казвал - български войски там няма да отидат", заяви през февруари тогавашният премиер Николай Денков. Това, което сме обсъждали и обсъждаме с Украйна, е военнотехническа помощ, каза още той. Думите на премиера бяха потвърдени и от тогавашния министър на отбраната Тодор Тагарев. Той увери на изслушване в Народното събрание, че българската позиция е ясна и категорична, а тя е, че България няма абсолютно никакво намерение да изпращаме български военнослужещи в Украйна.

Запитани за коментар по темата, чешкият министър-председател Петър Фиала и полският министър-председател Доналд Туск отговориха в края на февруари, че правителствата им не разглеждат възможността за изпращане на войски.

#Лавров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите