Сблъсъци в Париж между полицаи и анархисти

Сблъсъци в Париж между полицаи и анархисти
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Полицейски служители влязоха в сблъсъци с демонстранти, които протестираха срещу полицейското насилие в Париж. По-рано в града беше организиран протест на полицейски служители, които осъдиха насилието срещу техни колеги, избухнало при масовите демонстрации срещу трудовата реформа в цяла Франция през последните няколко седмици.

Мирен протест на полицаи на Площада на републиката в Париж ескалира в сблъсъци между демонстранти, недоволни от полицейското насилие, и служители на реда, които се опитаха да предпазят своите колеги от гнева на тълпата. Анархисти подпалиха полицейски автомобил на няколкостотин метра от шествието, като двамата полицаи в колата са успели да се измъкнат навреме. Парижката прокуратура е започнала разследване за опит за убийство. 

"Искам да изкажа своята признателност, благодарност и уважение към всички френски полицаи за всеотдайната им работа за защитата на френските граждани от терористични и вътрешни заплахи. Полицаите са свършили отлично своята работа, фактите говорят достатъчно красноречиво за това: 1300 ареста, 800 души с постоянна мярка задържане под стража, 51 присъди в незабавни производства – всичко това показва, че няма да има никакво отстъпление пред престъпниците и нарушителите на закона и обществения ред", коментира Бернар Казньов – министър на вътрешните работи на Франция.

Напрежението достигна невиждани мащаби през последните седмици във Франция, след като синдикатите и младежки движения организираха масови протести срещу трудовата реформа, прокарана от правителството на президента Франсоа Оланд. Полицейският профсъюз „Алианс” свика „демонстрации срещу омразата към ченгетата” с искане правителството да предприеме по-строги мерки срещу лица, които нападат служители на реда.


"Неприемливо е малки групи анархисти винаги да се намесват и да прекъсват мирни демонстрации, организирани по съответния ред и разрешени от закона. Ние, полицейските служители, се събрахме тук, на Площада на републиката, място, което принадлежи на всеки французин, но което бе окупирано от малки групи анархисти и размирници, които оспорват властта на държавата. Явно за тях държавата се олицетворява само от силите за сигурност, полицията, жандармерията, затова тяхното недоволство се насочи срещу нас", заяви Филип Капон – генерален секретар на полицейския синдикат „Алианс”.

Още стачки и протести са планирани до края на седмицата във Франция, като синдикатите в държавния и частния сектор заедно с младежкото протестно движение „Будни цяла нощ” се надяват демонстрацията на единство и сила сред протестиращите да убеди правителството да изтегли спорната реформа на трудовия пазар.

 

#Франция #протести #реформи #трудово законодателство #Бернар Казньов #полицаи #закон #нарушители #обществен ред

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници