Санкциите срещу Русия ще бъдат продължени, смята Федерика Могерини

Санкциите срещу Русия ще бъдат продължени, смята Федерика Могерини
БГНЕС
A A+ A++ A

Шефката на външната политика на ЕС Федерика Могерини очаква ЕС да продължи действието на санкциите срещу Русия заради кризата в Украйна. По думите на Могерини, цитирани от в „Велт“, държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС са поставили като условие за вдигане на санкциите срещу Москва изпълнението на Минските споразумения. Но това засега не е станало.

ЕС наложи санкциите срещу Русия през лятото на 2014 г. и те изтичат през юли. През юни предстои среща на лидерите на държавите, на която се очаква да бъде взето решение за санкциите.

Могерини отново подчерта значението от прилагането на споразумението от Минск. „В продължение на дълго време ние гледахме на Русия като на стратегически партньор, но положението вече не е такова, макар тя да си остава стратегическа страна.“ Дали Лусия ще възстанови положението си на „партньор“ ще зависи от руското правителство, както и от разрешаването на украинската криза, подчерта Могерини. „От решаващо значение за нас е Минското споразумение да бъде напълно приложено и украинският конфликт да бъде решен мирно“, добави тя, цитирана от БГНЕС.

Около 9300 души загинаха и над 21 000 са ранените след като населените предимно с руснаци райони се вдигнаха на бунт срещу украинското прозападно правителство през април 2014 г. Поредица от споразумения за прекратяване на огъня помогна за намаляване на напрежението, макар че спорадичните сблъсъци продължават. Миналата седмица Франция и Германия разговаряха в Берлин с Украйна и Русия като част от посредническите усилия в търсенето на споразумение за траен мир, но консенсус не беше постигнат за изборите в сепаратистките региони.


 

 

#санкции срещу Русия #Минските споразумения #Могерини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници