12-и санкционен пакет на ЕС срещу Русия

12-и санкционен пакет на ЕС срещу Русия

Pixabay

A A+ A++ A

Европейският съюз (ЕС) налага пряка и косвена забрана за внос, покупка и трансфер на диаманти от Русия с приемането на 12-ия санкционен пакет. В него са добавени и 140 нови индивиди и образувания, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел.

Сред санкционираните са образувания във военната и в отбранителната сфера, включително дружества от военната промишленост и частни военни дружества. Сред тях са също и действащи лица от сектора на IT. Мерките са насочени и срещу онези, които организираха т.нар. „избори“ в украинските територии, окупирани от Русия, както и към отговорните за насилственото „превъзпитание“ на украински деца и разпространяващите дезинформация в подкрепа на войната на Русия.

Забраната за диамантите от Русия важи за неиндустриални и синтетични диаманти, както и за диаманти за бижута и влиза в сила от 1 януари. Колкото до износа им за трети страни, спирането ще започне от март догодина и ще приключи през септември, за да се разработи механизъм за проследяването им.

В новия пакет се предвижда и забрана по договор за реекспорт към Русия на особено чувствителни стоки и технологии. Става дума за забранени части, които се използват от руските военни системи, употребявани за бойни действия в Украйна или критични за развитието, производството и употребата на тези системи, както и авиацията и оръжията.

Въвежда се подсилен механизъм за споделяне на информация, който ще позволи по-добрата идентификация на кораби или предприятия, извършващи практики като трансфер от кораб на кораб, за да се прикрие произхода или предназначението на товара, както и автоматична система за идентификация на манипулациите при пренос на руски суров петрол и петролни продукти. Целта е да се избегне заобикалянето на тавана им.

Швейцария е прибавена към списъка с партньори, които прилагат част от ограничителните мерки за вноса на желязо и стомана от Русия.


#ЕС #санкции срещу Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници