Нов пакет антируски санкции

Нов пакет антируски санкции
A A+ A++ A

Изпълнителният орган на Европейския съюз предложи нови санкции срещу Русия, които ще спрат доставки на стоки на стойност 11 млрд. евро и ще бъдат насочени срещу иранските производители на дронове. Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че се надява 27-те държави-членки на ЕС да се съгласят с новия пакет като част от съвместна санкции на Г-7 по повод едногодишната годишнина от инвазията на 24 февруари.

"Насочваме се към много промишлени стоки, от които Русия се нуждае и които не може да си набави чрез обратно пълнене през трети държави", каза тя, цитирайки "жизненоважни стоки като електроника, специализирани превозни средства, машинни части, резервни части за камиони и реактивни двигатели".

Тя заяви, че Брюксел иска да въведе експортен контрол върху още 47 електронни компонента, "които могат да се използват в руските оръжейни системи, включително безпилотни самолети, ракети, хеликоптери".

Задържаха българин в Гърция за нарушаване на санкции на САЩ срещу Русия

Новият пакет от санкции трябва да наложи и допълнителни ограничения върху иранските производители, които са доставили на Русия безпилотни летателни апарати, използвани за нападения срещу инфраструктурата на Украйна.

" Иранската революционна гвардия е снабдявала Русия с безпилотни летателни апарати "Шахед" - каза Фон дер Лайен.

"Поради това сега добавяме седем ирански субекта към нашия режим на двойна употреба. Сега те са под пълна забрана за продажба на чувствителни продукти на Русия", каза тя.
Дипломатите от блока обаче признават, че с всеки нов кръг от мерки се изчерпват новите области, към които да се насочат.

Ръководителят на външните работи на ЕС Жозеп Борел заяви, че новите санкции ще включват и включването на още почти 100 физически и юридически лица в черния списък за замразяване на активи и забрана за издаване на визи.

"Те включват лица, отговорни за военни дейности за вземане на политически решения, пропаганда и дезинформация", каза той.

"Насочваме се към онези, които участват в отвличанията на хора, депортирането и принудителното осиновяване на украински деца в Русия, а също и към онези, които дават възможност за разграбване на украинските ресурси."

Източник: БГНЕС



#санкции срещу Русия #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"