12 000 души бяха евакуирани в Канада заради горски пожари

12 000 души бяха евакуирани в Канада заради горски пожари
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Нови евакуации на около 12000 души причиниха продължаващите пожари в петролните райони на Канада, съобщиха западни медии.

Става въпрос за работници на платформи в близост до град Форт Макмъри, чието население от 80000 души беше напълно евакуираноп реди две седмици. Отделни райони в града бяха напълно изпепелени от пламъците. Разрушени са около 2400 сгради. Неконтролируемите пожари се изместиха от града, но през последните дни отново навлязоха в покрайнините му.

Късно снощи на 8000 работници е било дадено предварително предупреждение за евакуация от местните власти. Преди това същият съвет беше даден на други 4000 души в района. В последните дни голям брой служители на нефтените съоръжения северно и южно от Форт Макмъри се върна на работа и възобнови продукцията. Вчера обаче дойдоха предупрежденията, че пожарите се придвижват със скорост 30-40 метра в минута на север от града.

През деня регионалните власти издадоха предварителни заповеди за евакуации за всички работнически лагери в района. Те включват големите платформи на компаниите „Сънкор” (Suncor) и „Синкруд” (Syncrude).

От „Сънкор” оповестиха, че са поетапно са спрели продукцията и са транспортирали персонала към лагери още по на север. Гъстият дим и пепелта във въздуха в района затруднява работата на огнеборците. Премиерът на провинция Алберта Рейчъл Нотли вчера заяви, че електричеството в по-голямата част от Форт Макмъри е възстановено и летището може да отвори отново, но че чистотата на въздуха е на опасно ниски нива. „Това вероятно ще отложи ремонтите и завръщането в общността”, добави тя. Канадското правителство все още изчислява цената на щетите в региона, докато пожарът в него покрива 2410 кв.м. и се очаква да продължи да бушува още няколко седмици. 

#Канада #евакуация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници