Павлова: ОП "Региони в растеж" ще е отворена за кандидатстване на 90% до края на годината

Павлова: ОП "Региони в растеж" ще е отворена за кандидатстване на 90% до края на годината
Лиляна Павлова / БГНЕС
A A+ A++ A

Оперативната програма "Региони в растеж" ще е отворена за кандидатстване на 90 процента до края на годината, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на втората международна конференция "Предизвикателства на кохезионната политика на ЕС 2014 - 2020". Към днешна дата оперативната програма е на 75 процента отворена за кандидатстване, всички основни приоритетни оси са отворени, първите договори са сключени, посочи министър Павлова.

Министърът на околната среда Ивелина Василева съобщи, че до края на годината общият обем на средствата, за които ще бъдат обявени покани за проектни предложения, ще достигне 1,650 млрд. лева, или 48,5 на сто от бюджета на новата оперативна програма "Околна среда". Василева информира, че на 19 май предстои заседание на Комитета за наблюдение на програмата и тогава се очаква да бъде одобрено стартирането на нови покани за проектни предложения в сектора "Отпадъци", където ще има две процедури - за анаеробни инсталации и за компостиращи инсталации с предварително третиране.

Над 80 на сто от обществените поръчки в строителство са свързани с еврофондовете, напомня Петър Кънев и отбелязва, че кохезионната политика е от важно значение за бранша, и в този смисъл от значение за бизнеса е опростяването на утежнените процедури.

Председателят на Комисията по регионално развитие към ЕП Искра Михайлова и министрите Павлова и Василева също акцентираха върху необходимостта от опростяването на процедурите, които са свързани с еврофондовете. По думите на Лиляна Павлова България и останалите страни от ЕС трябва да отстояват пред ЕП и ЕК бъдещето на кохезионната политика. Не трябва да се подвеждаме от предизвикателствата, които има днес Европа - икономическата и бежанската криза, и инвестициите в базисна инфраструктура трябва да продължат, заяви министърът. По думите й иновации са необходими, но не може да се искат тези висши цели, ако няма добра базисна инфраструктура.

Министър Василева посочи, че кохезионната политика дава шанс на България да насърчава и стимулира развитието на зелената икономика, да прави реформи като тази във ВиК сектора и да прилага фундаменталните принципи на еврозаконодателството. Воденето на кохезионната политика в сферата на изграждането и модернизирането на екоинфраструктурата позволява на страната да доизгради и модернизира базисната си инфраструктура.

#Лиляна Павлова #"Региони в растеж" #Ивелина Василева #"Околна среда" #обществените поръчки #еврофондовете #Искра Михайлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници