ООН: Бежанците не могат просто да бъдат отпратени

ООН: Бежанците не могат просто да бъдат отпратени
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният комисар на ООН за бежанците определи кризата с мигрантите като световен феномен и заяви, че опитите те просто да бъдат отпратени няма да проработят.

Пред Би Би Си Филипо Гранди настоя повече страни да поемат тежестта от кризата чрез отпускане на повече средства и предоставяне на още места за убежище. Според него през 2015 г. по-малко от 1% от 20-те милиона бежанци са били преразпределени в друга държава.

Според Гранди, който пое поста на Върховен комисар по бежанците на ООН през януари, фактът, че дори в Източна Азия и Карибите пристигат сирийски бежанци, показва, че говорим за "световен феномен и следователно трябва да имаме глобален отговор на този феномен".

Гранди заяви, че до момента много малко страни понасят тежестта от мигрантската криза. "Обикновено страните, близки до конфликтите, приемат стотици хиляди бежанци и едва седем-осем от тях осигуряват между 80 и 90 % от финансирането за овладяване на проблема. Това трябва да се промени, в противен случай дисбалансът ще доведе до недообмислени реакции, затваряне на граници, отхвърляне и в крайна сметка – невъзможност да изпълним нашата отговорност да помогнем на бежанците".

Гранди смята, че за тази цел е необходимо и много по-машабно преразпределение на мигрантите. Към момента едва 200 000 от 20 милиона бежанци (като тук не влизат вътрешно разселените лица) са били приети в друга държава.

Броят на лицата, потърсили убежище в Европа през 2015 г., достигна 1 255 600 души – двойно повече спрямо предходната година. Преобладаващо те са от Сирия, Ирак и Афганистан; над една трета са избрали да потърсят закрила от Германия, сочат данни на Евростат.

 

 

#ООН #бежанци #мигранти #Източна Азия #Кариби #Евростат #Сирия #Ирак #Афганистан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници