Европол ще се бори с тероризма онлайн

Европол ще се бори с тероризма онлайн
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската полицейска служба Европол ще може по-бързо да премахва онлайн терористична пропаганда. Това става възможно благодарение на нови правила за управление, одобрени от Европейския парламент по-рано днес.

Европол ще може в някои случаи да си разменя информация директно с частни структури като компании и неправителствени организации. Звеното, отговарящо за интернет комуникациите, ще може да се свързва директно със социални мрежи като Facebook и да поиска изтриване на страници, използвани от терористичнатаки организация "Ислямска държава" (ИД, ИДИЛ). С това се цели по-бързо да се спре разпространението на терористична пропаганда.

Активисти по защитата на данните обаче имат опасения спрямо нововъведения. Те се страхуват, че Европол ще стане нещо като „супер регулатор“, особено като се вземе под внимание, че службата ще може да изисква от интернет доставчиците предоставяне на допълнителна информация за подозрителни потребители, като това дали са публикували сходно съдържание в уебстраници, за които Европол все още не знае.

Европол скоро ще може да ускори усилията за борба с тероризма, киберпрестъпността и други криминални деяния, както и ще може да отговаря по-бързо на заплахи. Новите правомощия на Европол идват със сурови предпазни мерки за защита на данните и инструменти за защита на демокрацията, същевременно уверяват от ЕП.

Текстовете, които са одобрени от Парламента и Съвета на Европа през ноември миналата година, целят да дават повече правомощия на Европол, за да може службата да отговори на надигането на междудържавни престъпления и терористични атаки, най-вече чрез по-лесното създаване на специализирани звена, които да могат незабавно да се занимаят с възникващи заплахи. Текстовете ще включват и ясни правила за съществуващите звена на Европейския терористичен център, който започна да работи от 1 януари тази година, разясняват от Парламента.

"Новите правила за Европол са силна законодателна мярка, която ще помогне за подобряване на сигурността на европейските граждани“, каза докладчикът от ЕП Агустин Диас де Мера, евродепутат от ЕНП, пред дебатите в Европарламента.

#Европол #Европарламент #тероризъм #ислямска държава #ЕП #киберпрестъпност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници