Прокуратурата в Люксембург иска затвор за информатори по аферата "Люкслийкс"

Прокуратурата в Люксембург иска затвор за информатори по аферата "Люкслийкс"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прокуратурата в Люксембург поиска затвор и глоби за тримата французи, обвинени, че са разкрили съдържанието на хиляди поверителни документи за корпоративни данъчни споразумения, което доведе до скандала "Люкслийкс", съобщи Би Би Си.

Прокуратурата настоява двамата бивши служители на консултантската компания ПрайсуотърхаусКупърс (PwC) Антоан Делтур и Рафаел Але да бъдат осъдени на 18 месеца затвор. Те са обвинени, че са предали поверителни документи на журналиста Едуар Перен. Той също е обвиняем по делото, като държавното обвинение поиска на него да бъде наложена глоба.

Скандалът, който избухна през ноември 2014 година, показа как Люксембург е помагал на над 340 големи международни компании, включително Епъл (Apple), Икеа (Ikea) и Пепси (Pepsi), да плащат по-малко данъци.
Процесът срещу журналиста и неговите източници започна преди две седмици. Делото приключва утре, но присъдата не се очаква преди средата на юни.

Според прокурора Давид Ленц действията на Делтур и Але се равняват на кражба, тъй като те са нарушили споразуменията за поверителност по трудовите договори с работодателя им ПрайсуотърхаусКупърс.
Перен пък е излязъл от рамките на журналистическата професия, манипулирайки Але да предостави информацията, твърди прокуратурата.

"Има граници на свободата на изразяване. Не пресата е подсъдима, а този журналист, който е стигнал по-далеч от колегите си", каза Ленц.

По думите му обвинението е взело предвид, че оповестяването на документите е разкрило "определени съмнителни практики", но все пак тримата мъже са нарушили законите на Люксембург.

 

#прокуратура #Люксембург #Панама пейпърс #документи #журналист

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници