Борисов: Под натиск трябваше да приемем нещо, с което изцяло не съм съгласен

Борисов: Под натиск трябваше да приемем нещо, с което изцяло не съм съгласен
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът има право да налага вето и правилно го е наложил, след като така смята. Изборният кодекс трябваше да се променя в частта за референдумите. Когато се отвори кутията на Пандора, всяка партия се опитва да вкара колкото може повече от предизборните си програми там – някои ултимативно, някои просто конюнктурно. И на практика в един момент, ГЕРБ трябваше да защити други интереси.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в котелското село Ябланово. С цялото ми уважение към ПФ, защото действително трябва да се отчита грижата им за националната сигурност, приемаме, че идеята им е благородна, че идеята им е именно да защитят националната сигурност. В същото време обаче, нещо, с което изцяло не съм съгласен, но трябваше да го приемем, под натиск – повтарям, е, че за да се реши този проблем със секциите-нарушители, за които и Каракачанов и Валери Симеонов изтъкват като основен аргумент в Турция, се ограничиха права на българи в други места. Аз съм помолил във вторник да се срещнем с тях, ще говорим и има някакви решения, включително да се даде възможност от ЦИК на Министерски съвет ние да откриваме секции там, където има повече от 100 души.

Не знам дали е юридически издържано – да не кажа някаква глупост, но съм готов да поема и тази отговорност, за да бъде решен изцяло въпросът, подчерта Борисов.  „И ако трябва да избираме накрая между демокрацията, между възможността независимо какъв е финансовият ресурс, дали струва 2-3 или 5 000 лева една допълнително открита секция, около 1,4 – 1,5 млн. са това пари от бюджета, имаме ги. Все повече в Америка, в Европа се отчита борбата на правителството против контрабандата.

Благодарение на тази битка, тези кметове ще получат тези пари. Истински разчитам на отговорността на Валери Симеонов и Каракачанов, отчитам тяхната грижа за националната сигурност, ще проведем един такъв разговор, действително обаче демокрацията, правото на всеки човек да гласува, аз искам да го защитя. И коректното е във вторник това да си го кажем първо между нас си, тогава ще обявим и нашето решение”, уточни Борисов.

Попитан дали очаква по някакъв начин ПФ да застраши стабилността на правителството, Борисов отговори: „Те и сега не влизат в управлението. Те само подкрепят отделни политики. И за радост в последните месеци нашите отношения са много по-добри, много повече доверие имаме помежду си. Виждам, че действително битката и отчитайки национални опасности, които има, те са абсолютно прави в тази част, действително ги изнервя, надявам, се, че ще намерим възможния тон. Ако трябва накрая да избирам между стабилност, демокрация, права на хората, ще избера демокрацията и правата на хората. Надявам се във вторник да намерим разумен изход от тема, която изобщо не ми се отваряше да я разговарям”.

Ние на местните избори се явихме по Изборния кодекс на Мая Манолова – на ДПС и БСП, така че на нас не ни трябват никакви допълнителни помощи. Точно обратното – би ни навредило това, ако нашият имидж на най-демократична партия бъде накърнен с квалификации от този тип, че сме ограничили права или сме насочили своите действия в неправилна посока, добави още Борисов.

Балотажът между Михаил Миков и Корнелия Нинова за лидерския пост в БСП, Борисов коментира така: Проблемът на БСП е, че излезе от населените места и се концентрира в Позитано. Аз и Мишо Миков сме колеги, които се уважават. Има политики, какво да каже г-н Миков като над 220 млн. повече за година и половина сме дали за пенсии, какво да каже човекът? Да каже: лошо е?, попита реторично Борисов. Той пожела успех на Миков и Нинова, но добави, че проблемът им е, че не са сред хората.

„Не са в тези места, а изборите ги печелят такива хора, които през останалото време работиш за тях, за да дойде денят и да си сложи бюлетината в урната, а не да му кажеш: много сме готини, дай гласувай сега. Да, един път ще го направи, но после няма. Това е проблемът. Ние строим много и то се вижда. Не мога да огрея навсякъде”, каза още Борисов.

 

#Бойко Борисов #президент #Росен Плевнелиев #вето #Изборен кодекс #ГЕРБ #БСП #ДПС #Мая Манолова #Михаил Миков #Позитано #референдуми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници