Кунева: Изборният кодекс цели създаване на закон за България, не за партиите

Кунева: Изборният кодекс цели създаване на закон за България, не за партиите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Целта на Изборния кодекс е да създадем закон за България, а не за партиите." Така лидерът на "Движение България на гражданите" (ДБГ) Меглена Кунева коментира пред БНР текстовете от кодекса, свързани с гласуването на българите в чужбина, на които президентът Росен Плевнелиев наложи вето. По думите й обединението по спорния въпрос е възможно в рамките на 43-ото Народно събрание и в него се крие шансът за обединение.

Във вторник Реформаторският блок ще обсъди ветото на държавния глава. За тогава е тя е свикала и изпълнителния съвет на ДБГ. Кунева посочи преговорите като единствената възможност за постигане на съгласие по върнатите текстове. Допълни, че дадените обещания трябва да се спазват и да се решава разумно. "ГЕРБ има важна роля на най-голямата партия, но отговорността и на останалите е определяща", коментира още тя.

"Трябва ни цялостна национална визия - искаме или не да приобщаваме българските граждани все повече към управлението. Нуждаем се от цялостна политика за българите, които живеят извън пределите на страната. За мен ние трябва да правим максималното за приобщаването им към вземането на решенията", смята тя.

Кунева още веднъж посочи позицията си, че Реформаторският блок трябва да се обедини около общ кандидат за президент. Явяването на партиите от Реформаторския блок на избори според нея е не само "автоимунна мярка за уплътняване на присъствието" на блока, а и възможност да се изгради цялостната визия за развитието на държавата. Говорейки за профила на успешния кандидат, тя отново даде за пример Найден Зеленогорски.

#ДБГ #Меглена Кунева #Изборен кодекс #реформаторски блок #визия #партии #Народно събрние

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници