Диана Ковачева: Законът за конфискацията трябва да заработи бързо заради ЕК

Диана Ковачева: Законът за конфискацията трябва да заработи бързо заради ЕК
Уморихме се всички от държавни служители и служители по високите етажи, които използват служебното си положение да генерират печалби, посочи Диана Ковачева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Според новия Закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, проверка ще се извършва, когато между имуществото и доходите на едно лице има разминаване от поне 250 000 лв., заяви министърът на правосъдието Диана Ковачева.

„Прагът по предишния закон е 60 000 лв., сега става 250 000 лв.," отбеляза Диана Ковачева по БНР.

Правосъдният министър допълни, че всички проверки, инициирани заради разлика между 60 000 и 250 000 лв., ще бъдат прекратени, защото няма да има правно основание те да продължат.

Тя определи приемането на Закона за конфискацията като „много важна крачка", която обаче няма да засегне обикновените граждани.

Диана Ковачева посочи, че има два повода за проверки на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

„Първият е повдигане на обвинение за тежко престъпление – изнудване, тероризъм, трафик на хора, пране на пари, злоупотреба с европейски фондове," обясни правосъдният министър.

По думите й, подобни закони съществуват и в други европейски държави и навсякъде смисълът е да не се позволява на престъпниците да финансират нови престъпления с генерираните от престъпна дейност пари.

„Вторият повод за проверка е извършването на сериозно административно нарушение, което генерира облага от над 150 000 лева," обясни Диана Ковачева.

Тя подчерта, че Европейската комисия изрично е настояла за включването на административните нарушения в закона, защото тази разпоредба е насочена към манипулирането на обществените поръчки.

„Уморихме се всички от държавни служители и служители по високите етажи, които използват служебното си положение да генерират печалби," посочи Диана Ковачева и даде за пример заловените преди дни митничари.

Правосъдният министър заяви, че Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност ще бъде сезирана от граждани, когато сигналът им е подкрепен от конкретни факти и не е анонимен.

Диана Ковачева подчерта, че трябва да се обмисли съставът на следващата комисия, в която трябва да участват професионалисти.

„Важна гаранция е обстоятелството, че всички парламентарни групи ще имат право да номинират членове, а нито един от тях не може да е представен от същата парламентарна група. Важно е опозицията да участва в такава комисия, но да има вътрешни допълнителни механизми за контрол," разясни Диана Ковачева.

Според нея е много важно законът да започне да работи възможно най-бързо, защото влизането му в сила и работата по прилагането му ще бъдат и много внимателно наблюдавани от ЕК.

Министърът на правосъдието съобщи, че експертите на ЕК пристигат в сряда, а в четвъртък ще се срещнат с предсравители на правосъдното и вътрешното министерства.

„Това е важна среща, защото ни предстои по-тежък, по-широк доклад – 5-годишен. Важно е да се представим добре и да се прецени какво ще може да се свърши до юли месец. Между началото и средата на юли чакаме европейския доклад," допълни Диана Ковачева.

#Диана Ковачева #министър на правосъдието #правосъден министър #Закон за конфискацията #Закон за отнемане на имущество #придобито от престъпна дейност #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници