Николич фаворит на букмейкърите на първи тур на изборите в Сърбия

Николич фаворит на букмейкърите на първи тур на изборите в Сърбия
Бившият ултранационалист Томислав Николич, сочен за фаворит на първия тур на президентските избори, гласува заедно със съпругата си Драгица в Белград. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Действащият държавен глава на Сърбия Борис Тадич и основният му опонент в надпреварата за поста Томислав Николич пуснаха своя вот на изборите за президент, парламент и местна власт.

Социологическите изследвания показват, че Борис Тадич и Томислав Николич имат много близки резултати в президентската надпревара, а партиите им също са близо една до друга на парламентарните избори.

„По-добър живот, по-добър жизнен стандарт е нашата стратегическа цел...Ще направим всичко възможно," заяви, след като пусна своя глас, 54-годишният Борис Тадич, който през цялата предизборна кампания настояваше, че само правителство, ръководено от Демократическата партия, може да върне чуждестранните инвестиции и да интегрира Сърбия в ЕС, предаде БГНЕС.

Основният му опонент и вечен кандидат-президент Томислав Николич, който вече два пъти изгуби срещу действащия, каза, че чувства, че „този път ще бъде подходящият момент. Сърбия най-сетне ще види промените, които чакаше... Европа е нашата цел, но само ако Брюксел ни иска," заяви бившият ултранационалист.

Сръбските букмейкъри смятат опозиционния лидер на Сръбската прогресивна партия Томислав Николич за фаворит в първия кръг на президентските избори, които се провеждат днес едновременно с парламентарните и местните избори.

Коефициентът за победа на Томислав Николич е 1,15, а коефициентът за победа на кандидата на управляващата Демократическа партия Борис Тадич е 3,8.

Ако на първи кръг никой от кандидатите не спечели 50 % от гласовете, след две седмици ще се проведе втори кръг.

Централната избирателна комисия съобщи, че към 10:00 часа местно време избирателната активност е била 10,98%, почти същата като през 2008 г., когато окончателната избирателна активност достигна 61%.Във Войводина избирателната активност е 11,11 %. Гласуването преминава без инциденти.

Изборите се възприемат като повратна точка за Сърбия, защото за първи път от близо две десетилетия те са съсредоточени върху икономически проблеми като работните места и жизнения стандарт, а не върху балканските конфликти, които поставиха страната в международна изолация в последните две десетилетия.

„Всички 90 изборни секции в 28 района на територията на Косово са отворени," съобщи посланикът на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Косово Вернер Алмхофер, цитиран от електронното издание „Блиц".

Имало е частични закъснения, които са се дължали на технически причини в някои от местата за гласуване.

В Нови Сад са регистрирани два инцидента - член на изборна комисия е разбил урна и се е наложила намесата на полицията, а един човек е задържан за нерегламентирана агитация.

От Централната избирателна комисия сигнализираха, че от избирателните списъци липсват сърби, завърнали се от Косово.

20 сърби, които са се върнали от Косово в селата Бабляк, Талиновци и Сръбски Бабуц в Община Урошевац не са могли да гласуват, защото ги няма в избирателните списъци.

Всички сърби, които са обявили, че се връщат в Косово да гласуват, е трябвало да гласуват в Община Грачаница. Сърбите са пътували организирано за гласуване, съгласно постигнати договорености с ОССЕ. Въпреки това в избирателната секция не са им дали да гласуват.

#Сърбия #избори #местни избори #парламентарни избори #президентски избори #Борис Тадич #Томислав Николич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници