5 обвинени за атентатите от 11 септември пред военен трибунал

5 обвинени за атентатите от 11 септември пред военен трибунал
Сред обвиняемите е пакистанецът Халид Шейх Мохамед, считан за главния организатор на най-кървавия терористичен атентат в САЩ. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Американски военен трибунал в Гуантанамо предяви обвинения срещу петимата заподозрени в организирането на атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ.

Обвиненията са за организиране на заговор, нападение срещу мирни граждани, убийства, нарушение на законите на войната, причиняване на разрушения, отвличане на самолети и тероризъм, предават АФП и БГНЕС.

Сред обвиняемите е пакистанецът Халид Шейх Мохамед, считан за главния организатор на най-кървавия терористичен атентат в САЩ.

Изправянето му пред военния трибунал в американската база Гуантанамо е първата му публична поява през последните три години.

Всичките петима обвиняеми отказали да отговорят дали се признават за виновни. Те дори пренебрежително игнорирали съда по време на цялото заседание.

В самото начало свалили слушалките, в които течал синхронния превод на арабски език, коленичили и започнали да се молят.

По-късно двама от тях извадили списание „Икономист" и започнали да го прелистват. Не е ясно как са успели да вкарат броеве на изданието в съдебната зала.

Дори когато в залата бил поканен преводач, за да преведе на арабски въпросите на съдията, петимата останали безучастни към хода на заседанието. Адвокатите им също отказали коментар.

Преди това те бяха казали, че заседанието е „само начало на дълъг съдебен процес, който ще отнеме години".

Ако съдът признае подсъдимите за виновни, ги чака смъртно наказание.

При атентатите на 11 септември загинаха близо 3000 души от 80 страни в света.

#11 септември 2001 г. #11 септември #атентат #Гуантанамо #смъртно наказание #Халид Шейх Мохамед

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници