Оспорвани тройни избори в Сърбия

Оспорвани тройни избори в Сърбия
Проучванията на общественото мнение поставят Борис Тадич (вляво) и Томислав Николич (вдясно) рамо до рамо в президентската надпревара, като двамата вероятно ще се изправят един срещу друг на втори тур на президентските избори на 20 май. Снимка: izbornaref
A A+ A++ A

Изборите за президент, парламент и местна власт в Сърбия на 6 май изправят един срещу друг лагерите на досегашния проевропейски президент Борис Тадич и на неговия противник националистът Томислав Николич.

Изборите в неделя ще покажат кой от двамата е успял да убеди 6,7 млн. сръбски избиратели, че е способен да изведе страната от стопанския застой, в който е изпаднала.

И двата лагера подкрепят сближаването с Европейския съюз на Сърбия, която е белязана от ниво на безработица 24% и външен дълг от 24 млрд. евро.

Като президент Борис Тадич ръководеше преговорите на Сърбия за членство в ЕС и спори, че успехът му и този на партията му е жизненоважен за развитието и стабилността на Сърбия в следващото десетилетие.

Томислав Николич, който някога казваше, че предпочита Сърбия да е съюзник на Русия, вместо страна-член на ЕС, неотдавна смекчи националистическата си реторика и избра да атакува Демократическата партия във връзка с икономиката.

Резултатите от последните анкети показват, че Борис Тадич и формациите, групирани около неговата Демократическа партия, както и консервативният лагер на Томислав Николич начело с неговата Сръбска прогресивна партия могат да се надяват на подкрепа от около 30% от избирателите, предава БГНЕС.

Изборните секции ще приключат работа в 20:00 часа. Първите неофициални резултати се чакат час и половина по-късно.

Вероятно никоя от двете формации няма да може сама да сформира управляващо мнозинство и социалистите на сегашния министър на вътрешните работи Ивица Дачич пак ще играят ролята на балансьор както след изборите през 2008 г.

Очаква се партията на Ивица Дачич отново да подкрепи Борис Тадич при сформиране на правителство.

Проучванията на общественото мнение поставят Борис Тадич и Томислав Николич рамо до рамо в президентската надпревара, като двамата вероятно ще се изправят един срещу друг на втори тур на президентските избори на 20 май, когато се очаква Борис Тадич да спечели.

Двамата влизат в съревнование за президентския пост за трети път. В изборната надпревара през юни 2004 г., в която участваха 15 кандидати, на първия тур Томислав Николич спечели 30,6% от гласовете, а кандидатът на Демократическата партия Борис Тадич 27,37%.

В първия тур Николич спечели 30,6% от гласовете, кандидатът на Демократическата партия Борис Тадич 27,37%. Във втори тур обаче Тадич привлече 53,24% от избирателите срещу 45,40% за Николич и стана държавен глава на Сърбия.

През 2008 г. Томислав Николич отново спечели първия тур на президентските избори с близо 40% от гласовете срещу 35,39% за опонента му Борис Тадич, който обаче спечели втори мандат с 50,31% подкрепа на втория тур при 47,97% за Николич.

#Сърбия #избори #местни избори #парламентарни избори #президентски избори #Борис Тадич #Томислав Николич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници