Българите в чужбина вече получават свидетелство за съдимост за час

Българите в чужбина вече получават свидетелство за съдимост за час
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Българите, които живеят в чужбина, вече могат да получават свидетелство за съдимост в рамките на час след подаване на заявление в българските консулства, съобщи пресцентърът на Министерството на правосъдието. Досега услугата се изпълняваше за месец.

Ако разполагат с електронен подпис, гражданите могат през интернет да заявят, платят и получат електронно свидетелство за съдимост от всяка точка на света. Ако нямат електронен подпис, гражданите могат да заявят документа по интернет, а да го получат разпечатан и заверен от служител в консулството.

836 електронни свидетелства за съдимост, платени през сайта на Министерството на правосъдието чрез дебитна или кредитна карта, са издадени за последните 5 месеца, като общо издадените свидетелства за същия период са 1195. Това показва справка на дирекция "Електронно правосъдие и регистри" на министерството.

Новата възможност беше въведена през декември миналата година, когато Министерството на правосъдието разшири функционалността на системата за издаване на е-свидетелство, като предостави възможност за заплащане на услугата през сайта на ведомството.

 

#българи #чужбина #Министерство на правосъдието #свидетелство за съдимост #карти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници