Кметът на Рибново похвали Плевнелиев, че не прави разлика между носии и шалвари

Кметът на Рибново похвали Плевнелиев, че не прави разлика между носии и шалвари
Така съм започнал. Това е доказателството, че можеш да започнеш от тук и да станеш президент, каза още държавният глава. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският държавен глава иска да отвори вратите на президентството за всички български граждани от всички етноси, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на посещение в Рибново.

„Вие сте много специален отрязък от българската история. Вие сте много специално място не само заради начина, по който организирате ритуалите и обичаите си, запазени от дълбока древност," каза още президентът под бурните овации на множеството, препълнило площада на 3-хилядното село, предаде БГНЕС.

Кметът на община Гърмен Ахмед Башев нарече посещението на Росен Плевнелиев в село Рибново исторически момент, защото така държавният глава показвал, че е президент на всички българи, независимо от тяхната етническа и верска принадлежност

„За първи път в историята на селото президент ни идва на крака. За нас, жителите на Рибново, вашето посещение е много знаково. Вие показвате на цяла България, че сте президент на всички български граждани. Вие показвате на българското общество, че не се притеснявате, че пред вас има носии и шалвари," каза Ахмед Башев.

Росен Плевнелиев си спомни как преди години в малките улички на Гоце Делчев низал тютюн с хора, облечени като тези сега пред него.

„Така съм започнал. Това е доказателството, че можеш да започнеш от тук и да станеш президент," каза още държавният глава.

В знак на признателност на първия държавен глава, стъпил в Рибново, кметът на общината го посрещна с пита и мед, подари му плакета на община Гърмен и го закичи с традиционни за местното население дарове.

През 2009 г. кметът на Гърмен Ахмед Башев и учителят с радикални ислямистки възгледи в село Рибново Мурат Бошнак бяха арестувани по подозрение, че са оказвали натиск за изповядване на религия и подбуждане на национална вражда и религиозна омраза.

Учителите и учениците в Рибново били заставяни да носят забрадки и традиционни арабски носии, а учителят Мурат Бошнак задължавал родителите насилствено да подписват заявления, че искат техните деца да изучават задължително избираем предмет (ЗИП)– ислям.

Освен това учителят настоявал децата да се обръщат към него, вместо с господин, с ага.

Името на кмета Ахмед Башев беше изнесено от Комисията по досиетата при публикуването на сътрудниците на службите, кандидати за кметове и общински съветници.

#Росен Плевнелиев #президент #Ахмед Башев #Рибново #радикален ислям

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници