"Белите булки" от Рибново: Помаците и традицията на сватбените обреди

"Белите булки" от Рибново: Помаците и традицията на сватбените обреди

стоп кадър

A A+ A++ A

Помаците са малцинствена мюсюлманска общност в България. Има приблизително 160 000 до 240 000 от тях. Те имат интересна вековна традиция, свързана с техните сватби, и по-специално лицето на булката. Отнема около два часа, за да се украси лицето ѝ с бяла боя и пайети. Вековен традиционен зимен сватбен ритуал, от който малката им общност, сгушена в южните Родопи, е била принудена да се откаже по време на комунизма, но се възражда след падането на режима през 1989 г.

Ритуалът продължава цели два дни, като започва с пищна изложба на зестрата на булката. Тя се състои от "всичко, което може да се измисли", от което може да се нуждае новото семейство. Ръчно изработени чорапи, плетени бебешки одеяла и спално бельо са окачени на дървено скеле на улицата, в непосредствена близост до напълно ръчно изработеното брачно легло и телевизор.

Гирлянди от копринени цветя

Кулминацията на сватбата настъпва в края на втория ден с "гелина" - рисуването на лицето на булката. Насаме и далеч от любопитните мъжки погледи, по-възрастни жени роднини покриват лицето на булката с дебел слой бяла боя за лице и след това го украсяват с разноцветни пайети. Покриват косата ѝ с червена забрадка и обрамчват изрисуваното ѝ като на кукла лице с гирлянди от копринени цветя и ивици от лъскава сърма, за да я направят неузнаваема.

След това я представят на бъдещия ѝ съпруг, облечен в традиционно облекло - тъмночервени панталони, многоцветна престилка и корсаж и изрисувани с къна пръсти, които контрастират с обикновените му сини дънки и черен блейзър.

Булката ще бъде всеотдайна, когато отвори широко очите си едва след като имамът благослови новата двойка и съпругът ѝ измие лицето ѝ с мляко в новия им дом.

Изобилие от храна и танци под музиката на зурни и барабани гарантират успеха на брачното тържество, но няма алкохол.

Възраждане на забранена традиция

Комунистическият режим в България след Втората световна война до 1989 г. е особено враждебен към голямата мюсюлманска общност в страната. Помаците - българи, приели исляма по време на османското владичество - са били особено потиснати и принудени да се откажат от пъстрото си облекло, както и от сватбените и обрязващите си ритуали през 70-те години на ХХ век. Днес в България живеят около 200 000 помаци, но само Рибново и още едно южно село поддържат старите сватбени обреди. Това се дължи на географската изолация на Рибново и "капсулирането" на общността, обяснява професорът по етнология Евгения Иванова.

И докато всяка зима в Рибново се провеждат само няколко сватби, същият мюсюлмански ритуал се спазва и в югоизточната съседка на България - Турция.

#Рибново

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници