Франция: Намаляват шансовете за сключване на Трансатлантическото търговско споразумение

Франция: Намаляват шансовете за сключване на Трансатлантическото търговско споразумение
30 000 протестирараха в Хановер срещу ТПТИ / БГНЕС
A A+ A++ A

Намаляват шансовете за успешно приключване на преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP) между САЩ и ЕС. За това алармира френският секретар по външната търговия Матиас Фекл, цитиран от АФП.

В интервю за РТЛ Фекл беше попитан смята ли, че продължително обсъжданата спогодба ще се реализира до края на годината и в рамките на мандата на американския президент Барак Обама.

„Не, не мисля. Вероятността или риска, от постигане на каквото и да е споразумение намалява”, отговори Фекл.

Идеята на ТПТИ е да улесни икономическата интеграция, като свърже пазарите на Западния свят чрез общи правила и премахване на ограничения. Споразумението обаче среща огромна опозиция в Европа. Според критиците му то ще доведе до заличаване на екологичните стандарти и тези на трудовия пазар в индустрията и търговията, както и че ще бъде пагубно за по-малките предприемачи в различните страни.

В неделя и понеделник американският президент Барак Обама беше на посещение в Германия, където разговаря както с канцлера Ангела Меркел, така и с други европейски лидери като британския премиер Дейвид Камерън, италианския му колега Матео Ренци и френския президент Франсоа Оланд. Една от основните теми на разговори се очакваше да бъде именно ТПТИ.

Обама призова споразумението да бъде подписано преди края на тази година. В същото време обаче десетки хиляди граждани проведоха митинг в Хановер в навечерието на посещението му срещу договора.

Въпреки това според Обама и Меркел това споразумение ще е от полза на западната икономика. „Както виждате други пазари като Китай започват да се развиват, Азия започва да се развива, Африка расте бързо. Трябва да сме сигурни, че нашият бизнес е конкурентен“, посочи американският държавен глава.



 

#ТПТИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници