ЕС обсъжда спирането на търговските преговори със САЩ

ЕС обсъжда спирането на търговските преговори със САЩ
Източник: btvnovinite.bg
A A+ A++ A

 

Евентуално прекратяване на търговските преговори между ЕС и САЩ ще бъде обсъдено по време на срещата на министрите на търговията от съюза на 23 септември в Братислава. Това съобщи европейски дипломатически източник, предаде БГНЕС.

„Възможно прекратяване на преговорите по ТПТИ ще бъде обсъдено на неформална среща на министрите на търговията на ЕС в Братислава на 23 септември“, посочи източникът.

Съобщението идва след като по-рано тази седмица няколко европейски лидери се изказаха негативно по отношение на бъдещето на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP).

Френският президент Франсоа Оланд заяви във вторник, че няма да има постигнато търговско споразумение между Европейския съюз и САЩ, преди да завърши мандата на американския президент Барак Обама в началото на 2017 г.

“Настоящото обсъждане на договора между Европа и САЩ няма да доведе до споразумение до края на годината“, посочи държавният глава.

Изказването на президента идва часове след като френският държавен секретар по въпросите на търговията Матияс Фекл заяви, че Франция ще поиска следващия месец Европейската комисия да прекрати търговските преговори между ЕС и САЩ.

„Вече няма политическа подкрепа във Франция за тези преговори“ и „Франция призовава за край на тези преговори“, посочи той в изказване за радио RMC.

Преди това в понеделник германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел заяви, че ТПТИ се е провалило, но „никой не го признава“. В своето изказване Габриел посочи също, че по време на последните си разговори Вашингтон и Брюксел не са успели да постигне съгласие по нито една от разглежданите 27 глави. 

#Братислава #ТПТИ #Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции #Франсоа Оланд #Барак Обама #Матияс Фекл #Франция #Европейската комисия #RMC #Зигмар Габриел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници