ЕК: Търговските преговори със САЩ продължават

ЕК: Търговските преговори със САЩ продължават
Източник: novosti-kraya.com
A A+ A++ A

 

Европейската комисия (ЕК) заяви, че търговските преговори със САЩ продължават, отхвърляйки изказването на германския вицеканцлер, че непреодолимите различия между Брюксел и Вашингтон са блокирали постигането на споразумение, предаде БГНЕС.

„Нещата се задвижват в момента. Комисията прави стабилен прогрес“, заяви говорителят на ЕК Маргаритис Схинас на въпрос относно коментара на Зигмар Габриел.

В свое изказване от вчера германският вицеканцлер и министър на икономиката посочи, че преговорите по Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP) са се провалили, но „никой не го признава“.

По думите на Схинас „разговорите сега наистина навлизат в решаващ етап, но... ако условията са подходящи комисията е готова да сключи споразумението до края на годината“.

САЩ и ЕС започнаха работа по ТПТИ през 2013 г., като цел на споразумението е да създаде най-голямата зона за свободна търговия до края на управлението на президента Барак Обама, чийто мандат приключва през януари 2017 г.

Разговорите обаче имаха малък прогрес през последните няколко години, тъй като редица европейски лидери изразяват притеснения за това какъв ефект ще има ТПТИ върху икономиката и липсата на готовност от страна на САЩ да приеме отстъпки по сделката. По-рано през май Франция дори заплаши да блокира преговорите, ако споразумението остане в сегашния си вид, тъй като то фаворизира американския бизнес.

В интервю за германска телевизия в неделя Габриел посочи, че „преговорите със САЩ де факто се провалиха, въпреки че никой реално не го признава“. Той заяви също, че по време на последните си разговори Вашингтон и Брюксел не са успели да постигне съгласие по нито една от разглежданите 27 глави.

От своя страна Схинас посочи, че въпреки желанието на Комисията да постигне споразумението, то няма да стане на всяка цена. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е показал ясно, че „Комисията няма да жертва стандартите на Европа за здравеопазване и защита на личната информация, нито своето културно разнообразие, на олтара на свободната търговия“, посочи още европейският говорител.

Попитан дали ТПТИ може да бъде постигнато без одобрението на Германия – най-голямата икономика в ЕС, Схинас посочи, че Юнкер е получил подкрепа за преговорите от всички лидери в блока по време на срещата на върха през юли.

„По време на последната (среща на върха – бел. ред.) най-вече заради навлизането в този чувствителен и сложен етап, председателят Юнкер се обърна към своите колеги, проверявайки дали има политическа подкрепа за завършване на споразумението до края на годината“, допълни говорителят.

„Ние не чувстваме липса на подкрепа... ние получихме мандат за завършване на тези преговори“, допълни още той. 

#ЕК #САЩ #Брюксел #Вашингтон #Маргаритис Схинас #ТПТИ #Жан-Клод Юнкер #Зигмар Габриел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници