През 2015 г. няма нито един регистриран случай на заразяване с малария в Европа

През 2015 г. няма нито един регистриран случай на заразяване с малария в Европа
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Нито един случай на малария не е възникнал в Европейския регион на Световната здравна организация през 2015 г. Това се случва за пръв път. Преди 20 години на Стария континент са се регистрирали по около 90 хиляди случаи на заразяване на територията след внасянето на причинителя от тропически държави.

Оттогава организацията си поставя целта да изкорени заразата напълно от някои региони или поне от 35 държави до 2030 г. и статистиката от 2015 г. показва, че това е постижимо. Целите са заложени и в нов стратегически документ в сила от тази година.

Допреди успеха на Европа за миналата година, няколко държави в света постигнаха същия през 2014 г. Тогава в Аржентина, Коста Рика, Ирак, Мароко, Оман, Парагвай, Шри Ланка и Обединените арабски емирства не са регистрирани никакви случаи на малария, възникнала на местно ниво. Други осем държави са отчели по по-малко от сто случая, и още 12 - между 100 и 1000 заразени за годината.

Изчисленията на Световната здравна организация са, че до 2020 г. повече от 20 държави ще се отърват от болестта, включително шест държави в Африканския регион, където разпространението й е най-голямо.

Друга положителна тенденция в борбата срещу заразата е това, че от 2000 г. насам смъртността заради малария е намаляла повече от 60% в целия свят. За 15 години в Африка смъртта от малария е спаднала с общо 66% и с повече от 70% при децата под 5 години.

Всичко това се дължи на предприетите мерки в последните две десетилетия - информирането на хората, промотирането на мрежи и препарати срещу комари (които са основните преносители на болестта), както и въвеждането на тестове за бързо диагностициране и медикаменти на основата на артемизинин.

Но пълното елиминиране на болестта или дори само в някои страни ще е трудна задача, коментират от СЗО в Световния ден. Почти половината от населението на земята - или около 3.2 млрд. души остават в риск от заразяване. Макар че в Европа не са отчетени нови случаи на болестта през 2015 г., в страните, където епидемията не спира (около 95 по света), са регистрирани 214 млн. болни и 400 хиляди починали от маларийната треска.

Нова надежда в борбата обаче дава одобрението на първата в света ваксина срещу малария, която беше разработена миналата година и от януари 2016 г. се прилага експериментално в някои африкански държави.

#Европа #малария #заболяване #СЗО #болест #риск #заразяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници