Британска медия обяви награда от хиляда паунда за автора на най-обиден стих за Ердоган

Британска медия обяви награда от хиляда паунда за автора на най-обиден стих за Ердоган
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Британско списание обяви награда за автора на най-обидното стихотворение за турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който в момента съди германски комик заради сатиричен стих, предаде Би Би Си.

Spectator предлага хиляда паунда, осигурени от читател. Инициативата идва, след като Германия позволи срещу местен комик да започне съдебно преследване заради думите му в телевизионно предаване.Турският президент се е почувствал засегнат от предаване на Ян Бьомерман, излъчено по обществената телевизия ZDF на 31 март. В него сатирикът е рецитирал стихотворение, съдържащо груби сексуални препратки и обвинения, че Ердоган репресира малцинствата и се отнася зле с кюрдите и християните.

Сега на Бьомерман е назначена охрана, а правителството на канцлера Ангела Меркел даде зелена светлина за започване на разследване срещу комика, като се позова на рядко прилаган закон за обида към чуждестранни държавни глави и правителствени ръководители. Меркел заяви, че крайната дума по случая ще има съда и че преценката дали да бъдат повдигани обвинения срещу Бьомерман е изцяло на прокуратурата. Случаят с Бьомерман предизвика разгорещен дебат за свободата на медиите в Германия.

Коментаторът Дъглас Мъри, който обяви конкурса на Spectator, написа: "Фактът, че възможността за започване на такова дело може да бъде обсъждана дори и само на думи, показва, че Германия се превръща в нещо малко повече от сатрапия на Турция. Аз съм роден свободен във Великобритания и в чест на това прекарах целия си уикенд в писането на груби саркастични стихчета за Ердоган. Ето защо искам да призова всички читатели да се присъединят към мен в грандиозното състезание за най-обидна творба за турския президент".

 

#Реджеп Тайип Ердоган #обида #журналист #съд #Ангела Меркел #разследване #комик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници