Брюксел: Летищата в ЕС са най-сигурните в света

Брюксел: Летищата в ЕС са най-сигурните в света
БГНЕС
A A+ A++ A

Летищата в ЕС са най-сигурните в света, заяви днес говорител на Европейската комисия по повод оставката на белгийския министър на транспорта Жаклин Галан и атентатите на аерогара "Завентем" в Брюксел на 22 март.

Във всички около 800 летища в ЕС се извършват постоянни проверки, те са много сигурни и отговарят на най-високите световни стандарти, допълни говорителят. Затова имаме списък на сигурните авиокомпании, но не и списък на сигурните летища, поясни той.

По думите на говорителя, ако при проверките бъдат установени проблеми, издават се препоръки за необходимите мерки. Впоследствие се наблюдава изпълнението на препоръките. Не публикуваме препоръките, защото ще изложим на опасност летищата, уточни той.

Говорителят отбеляза, че действащите директиви за безопасността на летищата засягат основно т. нар. стерилни зони, след гишетата за регистрация на пътниците и след проверките за сигурност. Предстои да бъдат обсъдени предложения за промени в охраната на входните зони на летищата.

По-рано днес медии съобщиха, че белгийският транспортен министър подава оставка, защото не е запознала правителството с доклад на ЕК от миналата година за сигурността на летищата в страната. Няма да коментираме промени в националните правителства, нито изтекли документи, заяви по този повод говорител на комисията, цитиран от БТА.

Междувременно по-рано днес стана ясно, че белгийският министър на транспорта Жаклин Галан подаде оставка, след като беше обвинена, че е пренебрегнала критични доклади на ЕС за плачевното състояние на сигурността на летищата в страната. 



#сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници