Ще преодолее ли Ливан кризата след оставката на премиера Харири?

Ще преодолее ли Ливан кризата след оставката на премиера Харири?
A A+ A++ A

Ливанците "са силно учудени от оставката на премиера Саад Харири в момент на постигнати от правителството му немалко успехи". Това заяви на пресконференция ливанският министър на външните работи Джебран Басил, цитиран от вестник "Дияр", предаде ТАСС, цитиран от ДАРИК. 
 
"Съжаляваме за това неочаквано решение, но ливанската държава остава силна благодарение на своя президент, армия и държавни институции", каза Басил.
 
 Той посочи, че Ливан "в миналото е преодолявал много кризи и ще съумее да излезе от създалата се ситуация, оставайки верен на мъдростта и националното единство".
 

Изявлението на Басил, който ръководи Свободното патриотично движение - най-голямата християнска фракция в парламента - беше адресирано до ливанската общественост, която се безпокои от възможно изостряне на вътрешнополитическата ситуация.
 
За диалог и компромиси призова лидерът на Прогресивната социалистическа партия Уалид Джумблат. Според него на Ливан "няма да бъде лесно да премине през политическите и икономически последствия от оставката на Харири".


Ливанският премиер Саад Харири ще остане извън Ливан от съображения за сигурност, заяви близък до него източник, цитиран от ДПА. "Сигурността е едно от основните съображения, поради които засега премиерът ще остане извън Ливан", каза той. Източникът пожела анонимност.

Той заяви още, че ливанският премиер се очаква да предприеме обиколка в неуточнени страни, за да обсъди ситуацията в Ливан. Повече подробности не бяха съобщени.

#Саад Харири #Ливан #сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »