Сирия гласува на парламентарни избори

Сирия гласува на парламентарни избори
БГНЕС
A A+ A++ A

Сирия провежда днес парламентарни избори, в които участват само контролираните от правителството територии в страната. Гласуването съвпада с началото на нов кръг мирни преговори в Женева, който ще се състои в петък. Избирателните секции бяха отворени в 07.00 местно време, а продължителността на гласуването ще е 12 часа , освен ако избирателната комисия не удължи срока. Партията „Баас” на президента Башар Асад, която контролира страната повече от половин век, се очаква да засили позициите си в парламента, независимо от участието на няколко други партии.

„Аз гласувах, защото тези избори ще решат бъдещето на страната”, заяви пред АФП 37-годишен жител на Дамаск. Медиите вече публикуваха снимки на усмихнатия Асад и неговата съпруга, които дадоха своя глас в избирателна секция в Дамаск.

През последните седмици опозицията призоваваше за масов бойкот, като обвини правителството, че гласуването е с цел спечелване на време в мирните преговори.

Сегашният вот е вторият от началото на войната през 2011 г., като първоначално 11, 341 кандидати трябваше да се борят за 250-те места в парламента, но след оттеглянето на голяма част от тях в борбата остават само 3,500. Другите кандидати посочиха като причина за своето отказване липсата на какъвто и да е било шанс за победа.

В столицата Дамаск в днешния ден цари изборна атмосфера. На върха на една от най-високите сгради в града се развява знаме на партията „Баас", на което пише „Изборите на съпротивата”, а повечето сгради са покрити с предизборни плакати.

Изборите се провеждат в много напрегнат момент, който е съпътстван с насилие и съществуват предпоставки за нарушаване на крехкото примирие в страната, договорено по-рано в рамките на преговорите в Женева



#Сирия #парламентарни избори #Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници