Решено: по-високи такси за стари автомобили, по-ниски за електромобили

Решено: по-високи такси за стари автомобили, по-ниски за електромобили
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Продуктовата такса за закупуването на нов автомобил пада с 5%, съобщи на брифинг днес министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Ако автомобилът е на възраст до 5 години продуктовата такса се намалява с 3%. Ако колата е на възраст над 5 години таксата се увеличава с 3%. В момента продуктовата такса при покупка на нов автомобил е 146 лв. След намалението тя ще достигне 138 лв. 200 лв. е таксата при покупка на кола до 5 години, след намалението ще падне до 194 лв.

Екоминистърът обясни, че целта на този подход е да се стимулира ограничаването на използването на стари превозни средства, които генерират много вредни емисии. Освен това се стимулира и използването на електромобилите и хибридните автомобили. В наредбата се въвежда и намаление на продуктовата такса при покупка на електромобил с 30%. Тя се намалява с 15% при покупката на хибриди. 

При покупка на автомобили на възраст от 5 до 10 години продуктовата такса в момента е 253 лв. След увеличението тя ще достигне 260 лв. За коли над 10-годишна таксата ще скочи до 275 лв.

До момента не е имало преференции за покупка на електромобил. Сега екотаксата за купуване на електромобил става 102 лв. Таксата за покупка на хибридните автомобили, пък намалява с 14 лв. - за нови и с 24 лв. за такива до 5 години.

По статистика в България са регистрирани около 3 млн. и 900 хил. автомобила, като голям процент от тях са на възраст над 10 години. Средната възраст е около 16 години.

 

#Ивелина Василева #такси #коли #електромобили #околната среда и водите #намаление

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници