"Фронтекс": Ръстът на нелегалните мигранти в ЕС увеличава заплахата от тероризъм

"Фронтекс": Ръстът на нелегалните мигранти в ЕС увеличава заплахата от тероризъм
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Страните членки на Европейския съюз са регистрирали рекордните 1,82 млн. нелегални преминавания на границата през миналата година, човешка вълна, която направи Европа по-уязвима за екстремистки атаки, обявиха от граничната агенция на ЕС „Фронтекс”, цитирани от "Ройтерс".

Данните показват нарастване с шест пъти на влезлите нелегални в сравнение с предишния рекорд през 2014 г.

Сирийските граждани са най-много сред пристигналите, въпреки че делът на афганистанците нараства значително към края на годината, като иракчаните са били третата най-голяма група, ползваща този маршрут.

Много от нелегалните влизания са извършени от хора, които са били преброени за първи път, когато са пристигнали на гръцките острови от Турция, и отново са били преброени, след като са прекосили една от външните граници на ЕС в Западните Балкани. Общо повече от 1 млн. души са мигрирали в Европа през 2015 г.

През източносредиземноморския маршрут, особено гръцките острови в Егейско море, са влезли най-много нелегални – близо 885 400. Отделно от нарастването на миграционния натиск, „Фронтекс” заявиха, че данните подчертават, че Европа среща нараснала терористична заплаха.

Двама от участниците в терористичните атаки на 13 ноември в Париж са влезли в Европа през гръцкия остров Лерос и са били регистрирани от гръцките власти, след като представили фалшиви сирийски документи.

 

#ФРОНТЕКС #нелегални имигранти #тероризъм #граница #Балкани #Турция #остров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници