Италия се готви да посрещне нов имигрантски маршрут

Италия се готви да посрещне нов имигрантски маршрут
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

През последните пет дни са били спасени 3700 души в италиански води, заяви външният министър на Италия Паоло Джентилони.

Общият брой на бежанците, пристигнали през първите три месеца на 2016 г., е 18 234 души, съобщи още министърът и добави, че Рим е нащрек заради възможността маршрутът на имигрантите отново да се пренасочи към територията ѝ.

Вътрешното министерство на Италия очаква броят на новодошлите в станата до края на 2016 г. да стигне 250 000.

Според местните медии италианското министерство на вътрешните работи подготвя кризисен план, в който е включено създаването на нови бежански центрове, адаптацията на хотели и подходящи постройки за настаняване на имигранти и разполагането на къмпинги. Все още всички италиански бежански центрове са пълни, а пристигащите тепърва бежанци ще трябва да се разпределят из цялата страна.

В момента най-голямата част от имигрантите, които пристигат в Италия по средиземноморския маршрут, идват от Субсахарска Африка и Сомалийския полуостров - например от Нигерия, Гамбия и Сенегал. Италия за 2016 г. не е регистрирала нито един бежанец от Сирия, Ирак и Афганистан по този маршрут – бежанци от тези страни са най-голямата част от мигрантите, които използват Балканския полуостров за вход към Европа.

Международните наблюдатели смятат, че споразумението между Европейския съюз и Турция не е имало никакъв ефект върху притока на бежанци към италианските граници.

Възможността след затварянето на македонската граница сирийските бежанци да попаднат в ръцете на либийските трафиканти и да се насочат към Италия остава. Този маршрут обаче е по-рискован, както показва трагичната статистика на удавянията в Средиземно море.

#Италия #мигранти #Средиземно море #бежански центрове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници