Московски: България може да усвои 4 млрд. лв. за инфраструктура от ЕС

Московски: България може да усвои 4 млрд. лв. за инфраструктура от ЕС
Повече от 1/3 от средствата по оперативна програма „Транспорт“ са достигнали до крайните бенефициенти, съобщи Ивайло Московски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България може да усвои 4 млрд. лв. за транспорт и инфраструктура от европейските фондове, обяви министърът на транспорта Ивайло Московски на среща със студенти и преподаватели от Университета по архитектура, строителство и геодезия.

„Повече от 1/3 от средствата по Оперативна програма „Транспорт“ са достигнали до крайните бенефициенти“, съобщи Ивайло Московски, цитиран от БГНЕС.

В края на 2011 г. на бенефициентите, които изпълняват проектите, са изплатени над 308 млн. евро, което е три пъти повече от периода 2007–2010 г.

Според него проектите по ОП „Транспорт“ ще спомогнат и на железопътния транспорт да излезе от кризата, в която се намира, ще привлече и повече инвеститори.

„Бюджетът на програмата е малко над 2 млрд. евро, от които 1,6 млрд. са осигурени от европейски фондове“, съобщи инж. Галина Василева, директор на Дирекция „Координация на програми и проекти“.

Целта на програмата е да развие транспортна система на България и да я интегрира в транспортната мрежа на ЕС.

„В момента по ОП „Транспорт“ се извършват 8 големи инфраструктурни проекта, всеки на стойност над 50 млн. евро. До 2011 г. програмата може да се похвали също с изключително ниско ниво на грешки“, каза още Галина Василева.

Тя допълни, че ОП „Транспорт“ е била една от най-критикуваните програми поради лошото усвояване на европейските средства и липсата на проекти и бенефициенти, но тези проблеми вече били преодолени.

„За първия програмен период (2007–2013 г.) програмата беше достатъчно гъвкава, но тази гъвкавост показва и едно недобро планиране и оценяване на проектите. В следващия програмен период ще се направи дългосрочно планиране и приоритетизиране на проектите“, подчерта Галина Василева.

Приоритетите за втория програмен период са 5: развитие на пътна и железопътна инфраструктура по „основната“ и „разширената“ транспортна мрежа, подобряване на условията за корабоплаване по река Дунав.

Предвижда се още подобряване на интермодалността при превоз на пътници и товари и развитие на градския транспорт, както и модернизиране и вкарване на иновации в управлението и услугите, свързани с транспорта.

#УАСГ #Галина Василева #ОП „Транспорт“ #транспортен министър #Министър на транспорта #Ивайло Московски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници