Сделката за продажбата на БТК се разпадна

Сделката за продажбата на БТК се разпадна
Най-силната сред кандидатурите за покупка на БТК, която оперира с търговското име „Виваком“, беше тази на единствения стратегически участник „Тюрксел“.
A A+ A++ A

Кредиторите на Българската телекомуникационна компания (БТК) не са харесали офертите на тримата кандидати за покупката на телекома и сделка за продажба няма да има.

Най-силната сред кандидатурите беше тази на единствения стратегически участник - „Тюрксел“ (Turkcell), но компанията е поискала прекалено голяма сума от цената да остане блокирана до изясняването на претенциите на държавата към предишните купувачи на телекома, предаде „Капитал Дейли“, позовавайки се на три независими източника.

Предложенията на другите двама кандидати - Корпоративна търговска банка, която участва заедно с руската ВТБ, и на Тор Бьорголфсон, са определени като слаби.

В резултат БТК остава във владение на кредиторите си, а нов опит за продажба може да има най-рано след година-две.

Решението на кредиторите е взето в петък и засега е неофициално.

Въпреки че вероятността да променят решението си е минилална, единствено турската компания „Тюрксел“ има шанс да сключи сделката, като възможността се оценява между 1% и 10%.

За другите две оферти няма и теоретична възможност за приемане, твърдят запознати с хода на сделката. Официалното решение на банките кредитори ще бъде ясно до дни.

„Тюрксел“ предложи най-високо кешово плащане за 94% от капитала на БТК. Единственият проблем беше, че турската компания е поискала голяма част от сумата (по различни информации между 100 и 200 млн. евро) да бъде блокирана в т.нар. ескроу сметка.

Несигурността на кандидата е заради трите дела, които държавата води заради неизпълнени клаузи в приватизационния договор.

Другите две предложения - на групата КТБ-ВТБ и на Тор Бьорголфсон, са били по-ниски като цена от турската и са били оценени от кредиторите като неизгодни.

До опита за продажба на БТК се стигна, след като предишният й собственик – консорциумът PineBridge Investments, натовари групата на БТК с дългове за около 1,65 млрд. евро.

Парите бяха взети, за да се финансира покупката на българския телеком, но кредитните споразумения се нарушават вече две години.

#Тор Бьорголфсон #ВТБ #Turkcell #„Тюрксел“ #Българска телекомуникационна компания #БТК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"