Цацаров: Без бурки на обществени места

Цацаров: Без бурки на обществени места
БГНЕС
A A+ A++ A

Законът за вероизповеданията се нуждае от доста сериозен ремонт с оглед на новите реалности, като трябва да се намери точният баланс между религиозната свобода и защитата на обществото. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция в Пазарджик преди началото на работна среща с Окръжната и Районната прокуратура.

В отговор на въпрос дали трябва да се ограничи носенето на бурки, главният прокурор изрази мнение, че "подобно ограничение трябва да съществува за публични места и най-вече за учебните заведения".

"Моето мнение е, че подобни ограничения трябва да съществуват по отношение на учебни заведения, публични места, така, както такива забрани съществуват в някои западноевропейски страни, и най-вече в учебни заведения. Но това е нещо, което при всички случаи трябва да бъде дискутирано много внимателно. Тази дискусия трябва да  я почнат съответните органи от изпълнителната власт", коментира главният прокурор.

"Темата трябва да бъде дискутирана много внимателно. При всички случаи трябва да не се посяга на религиозната свобода, но не бива да се позволява религиозният мотив да се използва за непозволена пропаганда, за политически цели и за радикализация, каза още Цацаров, цитиран от БТА.

В същото време обаче главният прокурор заяви, че не трябва едни религии да имат по-големи свободи от другите.

"Оказва се, че можеш да проповядваш една религия, идвайки с диплома, издадена незнайно къде, но за да проповядваш или да служиш в християнска църква, трябва да имаш съответната правоспособност, която е официализирана. Е, нека така да бъде за всички религии. Иначе под формата на религиозна свобода интересите на обществото ще бъдат увредени съвсем", коментира Цацаров.

Той заяви също, че делото срещу 14 подсъдими за пропагандиране на идеите на "Ислямска държава" и за призоваване към война, което днес се гледа от Окръжния съд в Пазарджик, не е свързано с религиозните свободи. Според Цацаров в момента НК не дава необходимите "оръжия" в ръцете на прокурорите и е необходима по-адекватна реакция по отношение на текстовете, свързани с подобни престъпления.



#вероизповедания #Цацаров #бурки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници